Herkese Merhabalar,

Her ne kadar yaz mevsiminde bol olan sebzelerle bir çok yöremiz de severek pişirilen ''TÜRLÜ'',yaz mevsiminin son sıcak günleri olan bugünler de ,son elveda demeden bir kez daha pişirelim ve dostlarımızla paylaşalım.

Özellikle kalabalık ortamlar için en ideal yemektir.İçindeki bol çeşit sebzenin ve sebzeleri lezzetlendiren parça etin olması birde güveçin içinde ağır ateşte uzun süre pişmesi sonucu damaklar da eşsiz bir tat bırakır.

Türk Mutfağının belli başlı yemekleri içinde herkesin aklına hemen ilk gelen yemekler içindedir.Bu aralar eğer unutulduysa haydi bir kez daha bu nefis lezzeti hatırlıyalım ve misafir ağırlıyacak olanlara bir seçenek olarak sunalım.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

  • MALZEMELER:
  • 750 gr Kuzu Kuşbaşı (kemikli et'de kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 ad kemer patlıcan
  • 3 ad patates
  • 1 ad havuç
  • 4-5 ad sivri biber
  • 1 ad kapya biber
  • 3 ad büyük domates
  • 7-8 diş sarımsak
  • 300 gr taze fasulye
  • 1 ad büyük kuru soğan
  • 3 ad acı kuru biber (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 4 çay bardağı sıcak su
  • YAPILIŞI:
  • Güveç tencerenizi yüksek ateşe alın ve ısıtın.
  • Zeytinyağ ve etleri ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Etleriniz iyice yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.
  • Bu arada sebzelerinizi hazırlayın.
  • Patlıcanları alacalı soyun ve halka kesin.
  • Patatesleri soyun ve iri küpler halinde doğrayın.
  • Taze fasulyenin yanları alarak ikiye kesin.
  • Biberlerin çekirdek kısımlarını çıkarın ve halka doğrayın.
  • Havuçu verev doğrayın.
  • Domatesleri kabuklarını soyarak küpler halinde doğrayın.
  • Kuru soğanı da çok küçük olmamak kaydıyla yemeklik doğrayın .
  • Sebzelerinizi ayrı tabaklar içine yerleştirin.
  • Sebzelerde kendi içlerinde pişme süreleri olarak değişecektir.
  • Şimdi eğer etler güzelce yumuşak hale geldiyse önce en geç pişen sebzeden yani havuçtan başlayarak sırayla etlerin üzerine yerleştirin.
  • Taze fasulye,patates,biberler,patlıcanlar ve sarımsaklar olarak yerleştrin.
  • Aralara en üste ayırmak için biraz bıraktıktan sonra domatesleri serpiştirin.
  • Acı biber sevenler küçük parçalara böldüğünüz bu biberleri yerleştirin.
  • Üzerine kalan domatesleri  koyarak kapatın.
  • Domates salçasını su ile karıştırın ve tuzunu ekledikten sonra salçalı suyu türlünün üzerine gezdirin.
  • Tereyağını küçük parçalara bölerek ekleyin.
  • Güvecinizin kapağı yoksa ''çok amaçlı ''denilen alt kısmı yağlı kağıt dış kısmı folyo olan kağıt ile sıkıca kapatın.
  • Orta ateşte 1,5 saat pişmeye bırakın.
  • Ateşten indirdiğiniz de bile kaynamaya devam edecek olan türlünüz nefis lezzeti ile sofralarınız da..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...