Öncelikle herkesin Ramazan ayı mübarek olsun. Allah ibadetlerinizi kabul etsin. Ramazan geldi, gelecek derken başladı ve geçiyor günler. Bir dizi röportaj için Amerika Birleşik Devletleri’ndeyim ve haliyle Ramazan’ı gurbette yaşıyorum. Bu yazıyı yazmasam olmazdı!

Aslında ömürümüz geçiyor... 

Zaman herkese için eşit hızda akıyor ama hissedilen farklı...

Gurbette yaşayanlar beni çok iyi anlayacaktır, böyle zamanlarda Ramazan buruk geçer. Müslüman ülkede yaşasanız bile farklıdır. Memleket dışında her yer gurbettir. Uzun süredir yaşayanlar alışmış olabilir fakat alışmak demek buruk geçmeyeceği anlamına gelmiyor. Benim için önemli olan bir kaç şeyi çok da merak ettiğinizi sanmıyorum ama paylaşayım istedim...

Ezan ile Oruç Açmak

Ramazana özel bir durum değildir ama daha çok aranır 5 vakit ezanın sesi. Hele aylardan Ramazan'sa ezanla birlikte oruç açmak ne güzeldir... Boşluğu telefondaki ezan sesiyle doldurmaya çalışanlar var fakat aslının yerini tutmuyor tabii ki. Bir de televizyonlardan bulunduğun şehrin iftar vaktini takip etmek var. Orası hep daha erken okunduğundan, duyar duymaz hadi anne açıyoruz orucumuzu derdim. Annem de; oğlum hocayı da bekleyelim derdi. Bizim müezzin hep geç okurdu nedense. İftarını açıp sonra okuyor ezanı diye çocukken düşünürdüm.

Anne yemeği

Nereye giderseniz gidin bizim mutfaktan iyisini bulmanız pek mümkün değil. Türk yemekleri eşsiz. Geçenlerde bir Arap restaurantında baklava yedim, baklava demeye bin şahit ister. Anne çorbası, ev yemeği, o sıcak pide... Ne lüksmüş insan şimdi daha iyi anlıyor. Anne ayrıdır onun olması huzur verir. Rabbim annelerimize uzun ömürler versin, vefat edenlere ise rahmet eylesin inşallah. Annenin hazırladığı sahur kahvaltısı da bir başka. Annemin mercimek çorbasıyla iftarı ne çok özlüyorum bir bilseniz! 

Ramazan Pidesi

Türkiye’deyken fırına gidip sıra beklemesini sevmezdim fakat yumurtalı ramazan pidesi için uzun kuyruklar beklemeye razıyım artık. Fırın pidesi iftarda, pastane pidesi ise sahurda favorimdi. Daha da laf edersem pide kuyruğunda, pidesiz kalayım. O kadar...

Teravih

İlk kılmaya başlarken ne kadar da uzun diyordum kıl kıl bitmiyor. Alışınca ise ne güzel ne çabuk geçti diyor insan. Gurbette tabii cami ve mescitler var fakat mahalle camisine terlikle gitmek ayrı güzel. Aslında Ramazan'a özel değil ama bizim hoca Ramazan’ın bir günü tesbih namazı kıldırırdı. Cemaat çaktırmadan kaçar bir sıra ancak kalırdık ve hoca ile müezzinle değişimli kıldırır çok yorardı. Ama Allah kabul etsin bu mübarek ayda yapılan ibadetleri.

İftar Çadırı

Her Ramazan en az 1 kez, herhangi bir iftar çadırına gider o ortamı yaşayıp, farklı insanlarla sohbet edip tanışmayı çok severdim. Zaten Ramazan’ın anlamı olan birlik, berabirlik ve birbirini anlamak en çok da iftar çadırlarında yaşanırdı. Ömrünüzde 1 kere değil her ramazan en az 1 kere gitmenizi öneririm.

Ramazan Davulcusu

Nerede o  eski ramazanlar... Çalar saatin, cep telefonunun olmadığı dönemler... diyemicem çünkü o kadar yaşım yok. Ama gelenek sürüyor davulcular sokaklarda sahuru haber vermeye devam ediyorlar. Benim İstanbul’da odam arka tarafta olduğu için davulla uyandığımı hatırlamıyorum ama davulcu bile özleniyor be!

Ramazan’ın Gülü: Güllaç

ABD’de Türk tatlılarını bulmak zor, bulduğunun da uzaktan yakından alakası yok ismi dışında. Hele güllaç ben denk gelmedim. Bir teyzemiz buradan okur, yapar ve beni de çağırırsa çok mutlu olurum. Türkiye'de Ramazan ayında en az haftada 1 kez güllaç yerdim. Uzak olunca insanın daha da canı çekiyor. 

Ramazan Bayramı

Ramazan’dan bile buruk ve üzgün geçen gün bir gün vardır ki o da: bayramın ilk günü! O anne eli,baba eli... Dede, babaanne, anneanne kalmadı elini öpebileceğimiz ama şöyle bir mezarlarını ziyaret etmek... Eğer hayatta olanlarınız varsa kıymetini bilin. Aileyle bayram paha biçilemez. Harçlık toplarken harçlık verecek yaşa geldik. Yeğen elimi öpsün para vereyim isterdim ama görüntülü arama ve online ödemeyle hallediyoruz artık. Napalım? Şu görüntülü aramalardan Allah razı olsun insanın hasretini gideriyor. Gurbette yaşamak biraz daha kolaylaşıyor. Bayram buruk burada ama neyse ki etrafımda benzer duyguları yaşadığım arkadaşlarım bar da kendimi yanlız hissetmiyorum... 

Amerika Birleşik Devletleri’nin İllinois eylati Chicago şehrinden Ramazan’ın buruk yüzünü yazdım. Eğer içinizdeki maneviyatı yaşayabiliyorsanız şükür ki yer, mekan ve zaman önemli değil. Önemli olan sizin hissetmeniz ve öyle yaşamanız. Gurbet duyguları da yaşanmaya değer ve güzel elbette...