Güneşin cildimize verdiği zarar çok fazla. Sadece cilt kanserlerine yol açması değil, cildi yaşlandırması da olumsuz etkileri arasında.

Deri kanseri gelişiminde en önemli faktörün güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak olduğu uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Sürekli güneşe maruz kalmak uzun zaman içinde bazal hücreli ve skuamöz hücreli deri kanserlerine yol açarken, aralıklı ama özellikle yanık oluşturacak derecede yoğun güneş ışınına maruziyet ‘ben kanseri’ olarak bilinen melanom gelişiminden sorumlu tutuluyor.

CİLDİ YAŞLANDIRIYOR

Son yıllarda sık tatile gitme ve solaryuma girme gibi değişen sosyal eğilimlerle birlikte giyinme alışkanlıklarının da değişmesi, güneş ışınlarına maruz kalınma oranının artmasına ve güneşe bağlı gelişen deri kanserleriyle daha çok karşılaşmamıza yol açıyor. Bu artışın bir diğer nedeninin de ozon tabakasının incelmesiyle dünya yüzeyine ulaşabilen zararlı güneş ışınlarının artması olduğuna dikkat çekiliyor. Güneş ışınlarının zararlarına açık olmak, deri kanserlerine neden olmasının dışında cildimizin normalden önce yaşlanmasının da en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

Aşırı güneş ışığına maruz kalmanın olası sonuçları şöyle sıralayabiliriz:

- Güneş yanıkları gelişebilir.

- Deriniz normalden erken yaşlanabilir.

- Cildinizde lekeler oluşabilir.

- Deride kuruma, kalınlaşma, sarı, opak ve mat bir görünüm meydana gelir.

- İnce kırışıklık ve çizgilenmeler artar.

- Deriye ait bağışıklık sistemi zayıflar.

- Deri kanserlerine zemin hazırlanır.

Güneşin Zararlarından korunmak için:

- Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatlerinde (11.00 ile 15.00 arasında) güneşe çıkmamaya özen gösterin.

- Şemsiye ve şapka kullanın. Açık renk giysiler tercih edin.

- Güneşten koruyan ürünleri bilinçli olarak kullanmaya çalışın. Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler sürekli güneşten koruyan ürünler kullanılarak korunmalıdır.

-Güneşten koruyucu ürünleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce cildinize uygulayın.

- Güneş koruyucu kremleri cildinize yeterli miktarda ve kalınlıkta sürün. Güneşten koruyan ürünler deriye eşit miktarda yedirilerek, havuza veya denize sık sık girildiğinde, havlu ile kurulanıldığında ve terlendiğinde gün boyunca uygulanmalıdır.

Güneş kreminiz hem UVB hem UVA içermeli

“İdeal bir güneşten koruyucunun 2 temel özelliği hem UVB hem de UVA ışınlarından koruması ve kozmetik olarak kabul edilebilir bir yapıya sahip olmalı. İyi bir güneş kreminin özellikleri şöyle sıralanıyor:

Etiketinin üzerinde ‘geniş spektrumlu’ ibaresi bulunan ve koruma faktörü (SPF) 30 veya üzerinde olan kremler kullanılmalıdır.

Suya, terlemeye dayanıklı olmalıdır.

Kaşıntı, kızarıklık, yanma gibi sorunlara yol açmamalı, yağlanma ve komedon gelişimi yaratmamalıdır.

Cilt yüzeyinde opak-beyaz görünüm oluşturmamalıdır.

Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli ve en az 2 saat sonra tekrar uygulanmalıdır.