ULUSLAR ARASI TÜRK KÜLTÜRÜ TEŞKİLATI OLAN TÜRKSOY, TÜRK DÜNYASINA KÜLTÜR, SANAT VE BİLİM ALANINDA BÜYÜK KATKILARDA BULUNAN DEĞERLİ KİŞİLERE, ONLARI ONURLANDIRMAK, YAPTIKLARI HİZMETLERİN UNUTULMAYACAĞINI İFADE ETMEK, TÜRK KÜLTÜRÜNE YAPTIKLARI PAHA BİÇİLEMEZ KATKILARIN TOPLUM TARAFINDAN DAHA YAKINDAN  TANINMASINI SAĞLAMAK AMACIYLA, 'TÜRK DÜNYASI'NIN BİR MİNNETTARLIK NİŞANI' OLAN “TÜRKSOY ONUR MADALYASI” TAKDİM ETMEKTEDİR.

TÜRKSOY BU YIL, TÜRK DÜNYASI'NIN BİR MİNNETTARLIK NİŞANI OLAN "TÜRKSOY ONUR MADALYASI"NI,  TÜRKSOY'UN ANKARA'DAKİ GENEL SEKRETERLİĞİ HİZMET BİNASI KONFERANS SALONU’NDA DÜZENLENEN GENİŞ KATILIMLI BİR TÖRENLE, ÖMRÜNÜ TÜRK TARİHİNİN, TÜRK KÜLTÜRÜNÜN ARAŞTIRILMASI, TANITILMASI, GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI, KARDEŞ ÜLKELERİN İSMAİL  GASPİRALI’NIN “DİLDE BİRLİK, FİKİRDE BİRLİK, İŞDE BİRLİK” VECİZESİ ÇERÇEVESİNDE İŞBİRLİĞİ YAPMALARI ÇALIŞMALARINA ADAMIŞ OLAN TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI VAKFI KURUCU BAŞKANI PROF. DR. TURAN YAZGAN'A TAKDİM ETTİ.  

Uluslar arası Türk Kültürü Teşkilatı olan TÜRKSOY, aynı tarihi ve kültürü paylaşan kardeş ülkelerin ortaklaşa katkılarıyla ve Türk kültürünün araştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulmuş bir uluslararası kuruluştur. TÜRKSOY, Türk kültürünün hem Türk dünyasına hem de diğer ülkelere tanıtılması amcıyla yıllardır çeşitli ülkelerde kültürel etkinlikler düzenlemekte, yayınlar yapmaktadır.  
TÜRKSOY, bu arada, Türk dünyasına kültür, sanat ve bilim alanında büyük katkılarda bulunan değerli kişilere, onları onurlandırmak, yaptıkları hizmetlerin unutulmayacağını ifade etmek, Türk kültürüne yaptıkları paha biçilemez katkıların toplum tarafından daha yakından tanınmasını sağlamak amacıyla, 'Türk Dünyası'nın bir minnettarlık nişanı' olan “TÜRKSOY ONUR MADALYASI” takdim etmektedir.
TÜRKSOY bu yıl, Türk Dünyası'nın bir minnettarlık nişanı olan "TÜRKSOY ONUR MADALYASI"nı, TÜRKSOY'un Ankara'daki Genel Sekreterliği Hizmet Binası Konferans Salonu’nda  düzenlenen geniş katılımlı bir törenle, ömrünü Türk tarihinin, Türk kültürünün araştırılması, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, kardeş ülkelerin İsmail Gaspiralı’nın “DİLDE BİRLİK, FİKİRDE BİRLİK, İŞDE BİRLİK” vecizesi çerçevesinde işbirliği yapmaları çalışmalarına adamış olan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. TURAN YAZGAN'a takdim etti.  
TÜRKSOY Genel Sekreterliği Konferans Salonu’nda düzenlenen görkemli törene, başta Kültür ve Turizm Bakanı ERTUĞRUL GÜNAY ve TÜRKSOY Genel Sekreteri DÜSEN KASEİNOV olmak üzere, pek çok bakan, milletvekili, bürokrat ve bilim adamı katıldı.
Tören öncesinde yapılan bir barkovizyon gösterisi ile, Prof. Dr. TURAN YAZGAN'ın hayatı ve Türk tarihine, Türk kültürüne yaptığı unutulmaz hizmetler anlatıldı.
Prof. Dr. TURAN YAZGAN'ı tanıtan kısa film gösterisinin ardından törenin açılış konuşmasını TÜRKSOY Genel Sekreteri DÜSEN KASEİNOV yaptı. KASEİNOV, yaptığı konuşmada, "Prof. Dr. TURAN YAZGAN'a TÜRKSOY ONUR MADALYASI Takdim Töreni" dolayısıyla, Türk Dünyası'nın onur çatısı olan TÜRKSOY Genel Sekreterliği tören salonunda toplanmış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.   
"PROF. DR. TURAN YAZGAN TÜM TÜRK DÜNYASINDA SAYGI DUYULAN VE ÇOK TAKDİR EDİLEN BİR ŞAHSİYETTİR.
TÜRKSOY Genel Sekreteri DÜSEN KASEİNOV, Türk Dünyası'nın bir minnettarlık nişanı olan "TÜRKSOY ONUR MADALYASI"nın bu yıl Prof. Dr. TURAN YAZGAN'a vericeleceğinin açıklanmasından sonra çeşitli kesimlerden çok olumlu tepkiler aldıklarını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:
"Prof. Dr. TURAN YAZGAN tüm Türk dünyasında saygı duyulan ve çok takdir edilen bir şahsiyettir. Aslında hepimiz biliyoruz ki, Sayın Yazgan’ın ödüle ihtiyacı yok. Kendisi Cumhurbaşkanlığı Üstün Hizmet Ödülü’nün de sahibi ve yüzlerce takdirnamesi var. Ancak,  tüm Türk dünyası adına kendisine biz bir kez daha minnettarlığımızı sunmak istedik. Başta Sayın Bakanım Ertuğrul Günay olmak uzere TÜRKSOY’a ve TURAN YAZGAN’a değer veren, siz Türk dünyası sevdalılarına da bizleri yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ederim.”

"TURAN HOCA UNUTULMAYACAK BİR TARİHİ ŞAHSİYETTİR"
Kültür ve Turizm Bakanı ERTUĞRUL GÜNAY da, Prof Dr. TURAN YAZGAN'a TÜRKSOY ONUR MADALYASI töreninde yaptığı konuşmada, Madalya Töreninin KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı R. Rauf Denktaş’ın cenaze töreni ile aynı günde olmasının, Denktaş’ı anmak için bir vesile  olduğunu, Rauf Denktaş ve Turan Yazgan isimlerinin bir arada zikredilmesinin her iki tarihi şahsiyetinde şanına şan kattığını belirtti.
Bakan Günay,  böylesine anlamlı bir vefa borcunun ifa edilmesi töreninin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve özellikle TÜRKSOY yetkililerine teşekkür ederek, "“Turan Hoca, Türk dünyasında yürütülen eğitim faaliyetlerinin özellikle sosyal bilimler alanında yoğunlaştırılması gerektiğini vurgular. Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da Türkiye Türkçesiyle parasız eğitim yapan liseler, Türk dili bölümleri ile işletme ve uluslararası ilişkiler fakülteleri açmıştır. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı aynı zamanda binlerce kişiye de Türkiye Türkçesi öğretmiştir ve öğretmeye de devam etmektedir” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı ERTUĞRUL GÜNAY, Prof. Dr. TURAN YAZGAN'ın Türk tarihine ve Türk kültürüne yaptığı hizmetlerin unutulmayacağını söyleyerek, "Turan Hocama saygıler sunuyor, uzun ömürler diliyorum" dedi.

PROF. DR. TURAN YAZGAN’A ONUR MADAYYASINI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY VE TÜRKSOY GENEL SEKRETERİ DÜSEN KASEİNOV BİRLİKTE TAKDİ ETTİLER
Prof. Dr. TURAN YAZGAN'a Türk Dünyası'nın bir minnettarlık nişanı olan "TÜRKSOY ONUR MADALYASI", izleyenlerin alkışları eşliğinde, Kültür ve Turizm Bakanı ERTUĞRUL GÜNAY ve TÜRKSOY Genel Sekreteri DÜSEN KASEİNOV tarafından takdim edildi.

“BİZ HİÇBİR ZAMAN IRKÇI OLMADIK"
Teşekkür konuşması için kürsüye gelen Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. TURAN YAZGAN, TÜRKSOY ONUR MADALYASI'nı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un elinden almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Biz hiç bir zaman ırkçı olmadık. Bütün çalışmalarımız akla dayalı olmuştur. Katiyen hislere yer verilmemiştir" dedi. Hayatının en büyük mücadelesini alfabe birliği konusunda verdiğini ifade  eden Yazgan, konuşmasına şöyle devam etti: "Dünyada hiç bir dil yoktur ki ikinci bir alfabesi olsun. Türkler alfabe ile bölünmüştür, alfabe ile sömürülmüştür. Türk dünyası bir alfabede buluşmalıdır".

“PROF. DR. TURAN YAZGAN VE TÜRK DÜNYASI” PANELİNDE YAZGAN HOCA’NIN TÜRK TARİHİNE VE KÜLTÜRÜNE YAPTIĞI UNUTULMAZ HİZMETLER ANLATILDI.
Program, “Prof. Dr. Turan Yazgan ve Türk Dünyası” başlıklı panel ile devam etti. Oturum başkanlığını Prof. Dr. ORHAN KAVUNCU’nun yaptığı panelde,  Gazeteci-Yazar ve Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı SERVET KABAKLI, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TDAV Ar-Ge Genel Müdürü Dr. İLYAS TOPSAKAL ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı YAKUP DELİÖMEROĞLU  söz alarak Prof. Dr. TURAN YAZGAN'ın Türk tarihine ve Türk kültürüne yaptığı hizmetlerin bir panel çerçevesine sığdırmanın mümkün olmadığını belirterek, Turan Hoca'nın Türk Dünyasına yaptığı unutulmaz katkıları, ana başlıklarıyla kısaca anlattılar.     

PROF. DR. TURAN YAZGAN KİMDİR?
1938 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesinde doğan Yazgan, 1948’de Eğirdir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi dereceyle bitirdi. 1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra askerlik görevini yaptı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yaptı. 1963’te Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere İtalya’ya gitti.
1966’da İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi.
1967’de “Şehirleşme Açısından Türkiye’de İşgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi derece ile doktorasını yaptı. 1971’de “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini yüklendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığına sundu. 1979’da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Anabilim dalı Başkanlığı vazifelerinde bulundu.    
2000 yılında istifa ederek, üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, hâlen 1980 yılında kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını yürütmektedir. Bu vakıf çatısı altında Türk dünyası kültür ve sanatının tanıtılmasına büyük katkılar sağlayan Yazgan,  Türk Dünyası müziği, tiyatrosu ve resminin tanıtılması, Türk dünyası liderlerinin ve gençlerinin Türkiye ile kucaklaşması, Türk dünyası çocuklarının şölenlerde buluşması, Türk dilli eğitimin yaygınlaştırılması ve bu amaçla pek çok bilimsel konferans ve toplantılar düzenlenmesine öncülük ederek, Türk kültürünün korunması ve tanıtılması alanlarında çok büyük işlere imza atmıştır. Vakıf bünyesinde hazırlanan yayınlar ise, Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynamıştır.
Türkiye’de ve Türk Dünyasındaki hizmetleri nedeniyle 200’den fazla plaketle ödüllendirilen Turan Yazgan’ın, ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok üniversiteden verilmiş fahri doktora unvanları bulunmaktadır.
Yazgan evli olup, 3 çocuk ve 2 torun sahibidir.