ANKARA 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV'de basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Gaziantep'de düzenlenen saldırıda dış bağlantının olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, saldırı ile ilgili bütün faktörlerin göz önüne alınmakta olduğunu, bu faktörlerin hiçbirinin denklem dışında tutulamayacağını, çok kısa bir sürede faillere ulaşılarak elde ciddi bir veri toplandığını bildirdi.
Davutoğlu şunları söyledi:
''Ancak şunu bilmek lazım ki terör bu haftanın, bu ayın, bu yılın meselesi değil. 30 yıldır süren ve tek veçheyle değil değişik veçheleriyle ortaya çıkan bir olgu. O nedenle Suriye gibi tek bir faktörle izah etmek mümkün değil.''

Terör, tek bir faktörle izah edilemeyecek kadar karmaşık
Daha önceki yıllarda Ankara, Diyarbakır ve İstanbul'da da sivillere yönelik terör saldırıları düzenlendiğini hatırlatan Davutoğlu, o dönemlerde ortada Suriye faktörünün bulunmadığına dikkati çekti. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu şu demek değil; Ortadoğu'daki gelişmelerden özellikle Suriye'deki kaostan terör örgütü istifade etmek istemiyor denemez. Ama bütün Türkiye'deki terör olgusunun sadece ve özellikle de Suriye'deki gelişmelerle bağlantılı olduğunu söylemek eksik bir teşhis olur. Saldırının dış bağlantıları tabii ki araştırılacak ama terör bilelim ki tek bir faktörle izah edilemeyecek kadar karmaşıktır.''

Vizyoner tutumumuzdan vazgeçmeyiz
Türkiye'nin artan etkisinden içerde ve dışarda birilerinin rahatsız olabileceğini ve bu nedenle bazı terör eylemlerini teşvik ediyor olabileceklerini belirten Davutoğlu, ''Ama elde delil olmadan kesin bir yargıda bulunamayız. Hiçbir ülkeyi ya da grubu karşımıza almayız. Terör alet olarak kullanılıyorsa tedbirimizi alırız ama vizyoner tutumumuzdan vazgeçmeyiz. Yoksa bu teröre teslim olmak anlamına gelir. Terörün bir kez bu şekilde kullanılmasına izin verilirse bütün dış politikayı terör esir altına almış olur'' diye konuştu.

Şu anda sancılı bir süreç var
Bakan Davutoğlu, Esed yönetiminin ne zaman gideceğine ilişkin öngörüsünün sorulması üzerine de ''Şu anda maalesef sancılı bir süreç var ama bu süreyi artık yıllarla ifade etmek mümkün değil, aylar ve haftalarla ifade edilebilir'' yanıtını verdi.