ANKARA

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına verilecek mali desteğin tespiti amacıyla çalışma yürütüldüğünü belirterek, "Her aile tekrar ziyaret ediliyor. Ailenin durumu, çocukları, çocuklarının eğitimi, eğitim seviyeleri, konutları var mı gibi detaylı bir durum tespiti. 'Öncelikle talepleriniz ne olabilir' şeklinde onların görüşleri de alınıyor. Birkaç gün içinde bunun tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

Atalay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) düzenlediği basın toplantısında, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciası ve Batı Balkanlar'daki sel felaketi sonrasında AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Soma'da, ülkeyi yasa boğan elim olayın ardından milletin hem acıları paylaşma hem de yardımlaşma anlamında örnek bir davranış ortaya koyduğunu ifade eden Atalay, elim kazada hayatını kaybeden işçi ve mühendislere Allah'tan rahmet, millete başsağlığı ve yaralı kurtulanlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bu konularla ilgili devletin bütün kurumları ve milletin ortaya koyduğu çabaların çok değerli olduğunu vurgulayan Atalay, olayın ardından AFAD'ın koordinasyonuyla bakanlıklar, kurumlar, çevre valilikler tarafından başarılı çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

"Devlet ve millet olarak bir acı yaşadık" diyen Atalay, bu acının hem geriye dönük sebepleri hem de bundan sonra neler yapılabileceğine ilişkin çalışmaların yürütüleceğini belirtti.

Atalay, Soma'daki elim kazada hayatını kaybedenlerin sayısının 301, sağ kurtulanların sayısının 486, hastaneye sevk edilen ve tedavi gördükten sonra ayrılanların sayısının da 122 olduğunu anımsattı.

AFAD ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Soma'daki kömür madeni kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ilgili çalışma yürütüldüğünü anlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Şu anda iki iş yürüyor mali desteklerle ilgili. Bir, ailelerle ilgili yakın tespit yapılıyor. Her aile tekrar ziyaret ediliyor. Ailenin durumu, çocukları, çocuklarının eğitimi, eğitim seviyeleri, konutları var mı gibi detaylı bir durum tespiti. Esasen bu yapıldı, aileler ziyaret edildi ama daha çok bu gözle bir bakış oluyor. 'Öncelikle talepleriniz ne olabilir' şeklinde onların görüşleri de alınıyor. Yani kısa sürede, birkaç gün içinde bunun tamamlanmasını bekliyoruz.

İkinci çalışma, AFAD bünyesinde yardım hesapları açıldı. Buralara vatandaşlarımız iki şekilde yardım yapabiliyor. Bir, bu hesaplara nakdi yardım gönderiyor. İki, SMS göndermek kaydıyla yine bu hesaplar bünyesinde yardıma katılabiliyor."

"Kuruşu kuruşuna ve sadece Soma için kullanılacak" 

Bu çerçevede değişik kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, özel kuruluşlarca birçok yardım kampanyası başlatıldığına işaret eden Atalay, kampanya düzenleyen tüm kurum ve kuruluşlarla irtibat kurduklarını, onların kendi çalışmalarını yürüteceğini ancak bütün yardımların devir teslimle AFAD'da toplanacağını kaydetti.

Atalay, "Kimi firmalar bizi arayarak, 'Şehitlerin yakınları, ailesi için konut yaptırmak istiyoruz' veya 'Çocuklarının okul masraflarını eğitim hayatları boyunca karşılamak istiyoruz' gibi talepte bulunanların da kaydını alıyoruz. Kendileriyle en etkili şekilde görüşmeler yapılıyor. Onlar da bu kampanyada toplanmış olacak" dedi.

"Konut olabilir, çocuklarının eğitimi olabilir" 

Bir yandan ihtiyaçların tespit edildiğini anlatan Atalay, toplanan yardımların son kuruşuna kadar Soma'daki şehit ailelerinin ihtiyaçları için kullanılacağını vurguladı.

Bunların ilan da edileceğini dile getiren Atalay, "Daha sonra nasıl en etkili, kalıcı şekilde değerlendirileceğinin kararı verilecek. Bu konut olabilir, çocuklarının eğitimi olabilir, gelecek için çocukları adına hesap açma olabilir. Pek çok alternatif ama bunun değerlendirilmesi ciddi çalışmayla olacak. Talepleri zaten bunun için topluyoruz. Bu hesaplarda toplanan para kuruşu kuruşuna ve sadece Soma için kullanılacak" dedi.

Ayrıca bundan sonra ailelere psikolojik destek, hayatlarına ortak olma gibi uzmanların yürüteceği çalışmalar bulunduğunu ifade eden Atalay, bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koordine edeceğini bildirdi.

İyi niyetle kimi gönüllü kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, uzmanlar ve bireylerin 'Nasıl katkı verebilirim' şeklinde bir çaba içinde olduğuna işaret eden Atalay, "Onlara çağrımız, mutlaka Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla irtibat kursunlar, oraya başvursunlar, o mekanizmanın içinde yer alsınlar. Böylece hem imkanlar birleştirilecek hem daha verimli kullanılacak hem de dağınıklığa meydan verilmemiş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Soma'daki aileler için ciddi bir miktar toplanacağına inandığını ifade eden Atalay, "Milletimizin duyarlılığı, yardımları var. Diğer kurumların çalışmaları var. Umuyoruz burada ciddi bir miktar olacak. Tabii geride kalanların kayıplarını, babalarını, eşlerini, çocuklarını geri getiremeyiz ama en azından şehitlerimizin emaneti çocuklarının, ailelerinin hayatlarını daha iyi sürdürmeleri yönünde katkı sağlamanın çabası içindeyiz" diye konuştu.

Atalay, Soma'daki olayda, kendisine bağlı çalışan AFAD tarafından kurumlar arasında başarılı bir koordinasyon sağlandığına da işaret etti.

Batı Balkanlar'daki sel felaketi

Beşir Atalay, Bosna Hersek ve Sırbistan başta olmak üzere Batı Balkanlar'da büyük bir sel felaketi yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin ilk günden itibaren bu ülkelerin yanında olduğunu dile getiren Atalay, "Başbakanımız oranın yetkilileriyle, başbakanları, cumhurbaşkanlarıyla görüştü. AFAD'dan hemen Bosna Hersek ve Sırbistan'a heyetler gönderdik. TİKA ofisimiz, büyükelçiliklerimiz oralarda aktif" dedi.

Bosna Hersek'in pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla kendilerinden bazı destekler istediğini anlatan Atalay, nehir taşkınları için 125 bin kum torbasının yanı sıra jeneratör, motopomp, bin kadar battaniye, acil durumda lazım olabilecek temizlik malzemeleri, çizme gibi yardımların eklenerek hemen Bosna Hersek'e gönderildiğini kaydetti.

Bosna Hersek ve Sırbistan'a heyetleri vasıtasıyla mali destek de gönderdiklerini bildiren Atalay, "Alınabilecek şeyler oradan veya çevre ülkelerden alınıyor. Buradan göndermekten daha kolay oluyor" diye konuştu.

Bu ülkelerle irtibatlarının halen devam ettiğini bildiren Atalay, "Sırbistan, özellikle duvarları kurutma makinesi anlamında teknik araçlar, onlar alındı, teslim edildi. Balkanlar'daki bu afete karşı her zaman olduğu gibi ülkemiz en duyarlı şekilde desteklerini sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.