İSTANBUL - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB İlerleme Raporu'nun içeriğine ilişkin basında çıkan haberlerle ilgili olarak, "Sızan raporla çıkan rapor arasında her zaman fark olmuştur. Gerçek raporu görmeden de verilen bilgilerin bazılarının tahmin olduğunu, bazılarının da doğru olmayabileceğini düşünüyorum" dedi.

Bozkır, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu'yu makamında ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozkır, 8 Ekim'de açıklanacak AB İlerleme Raporu'na ilişkin basında çıkan ve raporun yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü gibi konularda eleştiri içerdiğini öne süren haberlerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Bozkır, 14 senedir AB konusunda üst düzey bürokrat olarak çalıştığını anımsatarak, "Sızan raporla çıkan rapor arasında her zaman fark olmuştur" diye konuştu.

Raporun, AB komiserleri tarafından onaylandıktan sonra çarşamba günü yayımlanacağını söyleyen Bozkır, rapor yayımlandığı gün basın toplantısı düzenleyeceğini bildirdi.

Bozkır, "Gerçek raporu görmeden de şu anda verilen bilgilerin bazılarının tahmin olduğunu, bazılarının da doğru olmayabileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Tezkere

Bir gazetecinin dün TBMM'de kabul edilen tezkereyle ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Bozkır, "IŞİD gerçekten çok tehlikeli bir terör örgütü olarak çok yakınımızda boy göstermektedir. Bunun verebileceği zararların asgariye indirilmesi ve bu terör örgütünün tehdit olmaktan çıkarılması için de böyle bir tezkereye ihtiyaç  duyulmuştur" görüşünü dile getirdi.

Bölgedeki gelişmelerin hem bölge istikrarını ve barışını hem de Türkiye'yi çok yakından ilgilendirdiğini belirten Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye belki de son dönemin en güçlü terör tehdidiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Bölgedeki istikrarsızlığın hallolmaması halinde bunun hem Türkiye'ye hem dünya barışına çok olumsuz etkileri olacaktır. Bu çerçevede hükümetimiz tarafından Meclis'e gerektiğinde Türk askerinin yurt dışına gönderilebilmesi ve gerektiğinde de Türkiye'nin dünya ve bölge barışının yararına olmak üzere yabancı askerlerin Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin bir tezkere sevk edilmiştir.

Türkiye'nin çıkarları olduğunda bütün siyasi partilerin parti hesaplarını geride bırakıp, Türkiye'nin, barışın yararına terörle mücadelede birlikte hareket etmeleri temayülünü, cumhuriyetin geleneğini sürdürmelerini beklerdik. Maalesef önceki beyanlarından çok farklı olarak anamuhalefet partisini yanımızda görememiş olmaktan dolayı üzüntü duyduk. Bunu son derece talihsiz bir karar olarak telakki ediyoruz. Gelecekte bu kararı tarihin değerlendireceği bir karar olduğunu da düşünüyorum. İnşallah Türkiye bu karşı karşıya olduğu badirenin güçlü bir şekilde üstesinden gelecektir ve dünyaya da bu badirenin ortadan kaldırılmasında örnek ülke olarak önemli bir mesaj verecektir."

Teşkilat ziyareti

Aziz Babuşcu'yu ziyareti hakkında da değerlendirme yapan Bozkır, AK Parti İstanbul teşkilatının çalışmalarını "fedakarca" diye nitelendirerek, İstanbul'da gerçekleştirilmiş büyük mitingleri övdü.

Bozkır, AK Parti İstanbul teşkilatıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin son 15 ayda karşılaştığı, bekasına yönelik tehditlerin aşılmasında da milleti bir araya getirmiş, demokrasiyi önde tutmuş bir önlem paketinin en önemli unsuru da teşkilat olmuştur. Türkiye önümüzdeki döneme bu demokrasi mesajıyla ve milletin gücüyle çok daha rahat bakabilmektedir" değerledirmesini yaptı.