ANKARA - İçişleri Bakanlığı, polisin siyasi partilerle ilgili görevlerini devretmelerine ilişkin genelge yayımladı.

İçişleri Bakanlığınca valilik ve emniyet müdürlüklerine gönderilen genelgede, siyasi partilerin kuruluş ve bildirimlerine ilişkin işlemlerin Siyasi Partiler Kanunu kapsamında, merkezde İçişleri Bakanlığı, illerde ise emniyet müdürlüklerince yürütüldüğü hatırlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Emniyet Genel Müdürlüğü ve emniyet müdürlüklerinin bu görevlerine ilişkin hükümlerin yürürlükten kaldırıldığı belirtilen genelgede, Siyasi Partiler Kanunu'nun 121. maddesine dikkat çekilerek, ''Türk Kanunu Medenisi ile Dernekler Kanunu ve dernekler hakkında uygulanan diğer kanunların bu kanuna aykırı olmayan hükümleri, siyasi partiler hakkında da uygulanır hükmü çerçevesinde dernek ve sendikalarda olduğu gibi siyasi partilerin kuruluş ve bildirimine ilişkin iş ve işlemlerin İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve taşra birimlerince yürütülmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir" ifadesine yer verildi.

Emniyet birimlerinden siyasi partilere ilişkin bugüne kadar kendilerine ulaşan tüm kayıt ve evrakları valiliklere devretmeleri istenen genelgede, siyasi partilerin mevcut belge ve kayıtlarının büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçeler dahil illerde il dernekler müdürlüklerine, ilçelerde ilçe dernekler büro şefliklerine, bu birimlerin bulunmadığı ilçelerde ise kaymakamlık yazı işleri müdürlüklerine devredilmesi talep edildi.

Bundan sonra da siyasi partilerin bildirimlerine ilişkin mahallin mülki amirliğine verilen evrakın söz konusu birimlere havale edilmesi gerektiği bildirilen genelgede şunlar kaydedildi:

"İl dernekler müdürlüklerince birleştirilen bu evrakın bir örneği, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve İl Dernekler Müdürlüklerince devralınan dosya ve yazışma belgelerinin uygun şekilde arşivlenerek muhafaza edilmesine dikkat edilecek."

Emniyetteki siyasi parti büroları kapatılacak

Düzenlemeyle emniyetteki siyasi parti büroları kapatılacak. Polisin, siyasi partilerin açık alanda yapacağı mitinglerde, güvenlik önlemi alma dışında herhangi bir görevi bulunmayacak.

Kanun gereği, siyasi partiler, adı, genel merkez adresi, kurucuların adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, öğrenim durumları, nüfus kayıt örnekleri, adli sicil belgeleri ve kurucu olabilme şartlarını taşıdıklarını belirten imzalı beyannamelerle kurucularca imzalanmış parti tüzüğü ve programını Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla İçişleri Bakanlığına bildirerek tüzel kişilik kazanıyor.

Partilerin il yönetimi de yönetim kurulu çizelgesini, kimlik fotokopilerini, suça karışmadıklarına dair savcılık yazısını ve ikametgah il muhabirlerini polise bildiriyor.

Siyasi partiler polise herhangi bir bildirimde bulunmayacak. Partilerin, polise parti tüzüğü ve programı gönderme zorunluluğu ortadan kalkacak.