ANKARA - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Bakanlığı'nda 11. İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin reform ve kendi vatandaşlarının standartlarını yükseltme kararlılığının her zamanki gibi güçlü bir irade ile devam ettiğini ifade etti.

AB ile vize muafiyeti konusunda belirlenen eylem planına ilgili bakanlıklarla son halini verdikten sonra atılması gereken adımları değerlendireceklerine işaret eden Bağış, şunları kaydetti:
"Bunu yapmak durumundayız. Yasadışı göç Avrupa'nın bir sorunu değil, artık bizim de sorunumuz. Eskiden Türkiye transit bir ülkeydi. Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarının bir geçiş noktasıydı. Ama Türkiye son 9,5 yılda kişi başına düşen gelirini üç katı birden artıran bir ülke olarak, insan haklarında, ifade özgürlüğünde küresel standartları yakalamaya başlayan bir ülke olarak artık bir hedef ülke haline geldi. Artık ülkemizi bir umut olarak gören milyonlar var."

Kıbrıs müzakereleri
Kıbrıs müzakerelerine de değinen Bağış, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin son dönemde "Türkiye'den telefon bekliyorum. Türkiye'ye gitmek istiyorum" dediğini anımsatarak, şöyle devam etti:
"Buradan kendisine bir hatırlatma bulunmak istiyorum. Hatları karıştırmasın. Onun muhatabı, onun muadili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu'dur. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı öyle sözde başkanlıklarla yarım ada devletleriyle vakit harcayacak kadar zaman lüksüne sahip değildir. Ama Sayın Eroğlu'nun bu konuda kendilerine destek vermeye hazır olduğunu biliyorum.
Sakın ellerindeki sineklikle aslan avlamaya kalkmasınlar. Herkes kendi boyunun ölçüsü içerisinde atması gereken adımları atsın. Türkiye de burada çözümden yana destek mekanizmasını işletmeye devam edecektir."