ANKARA - Slovakya-Türkiye İş Forumu'nda konuşan Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Türkiye'nin 2005 yılında Avrupa ile katılım müzakerelerine başladığı anımsatarak, ''Türkiye Avrupa Birliği'ne müracaatı fiili olarak 1959 senesindedir ama resmi olarak 1963 senesindedir. Yani 50 yıl geçti, Avrupa Birliği'ne münacatımızın üzerinden. 50 yıldır Türkiye Avrupa Birliği kapısında bekletiliyor. Tabii biz bunu samimi bir duruş olarak görmüyoruz'' diye konuştu.

''Avrupa Birliği burada ahde vefa ilkelerini ayaklar altına almıştır. Avrupa Birliği müktesebatına uygun olarak harekat etmemektedir'' diyen Başbakan Erdoğan, ''Bakınız Güney Kıbrıs'ı Avrupa Birliği'ne almışlardır. Güney Kıbrıs'ın şu anda bulunduğu durumun Avrupa Birliği müktesebatıyla yakından uzaktan alakası yoktur. Olay tamamıyla ideolojiktir. Tamamıyla ideolojiktir. Çünkü böyle bir yaklaşım tarzı olmaz, yani bunu bir defa ortadan kaldırmak lazım'' değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan şöyle konuştu:
'' Biz Avrupa Birliği'ne yük olacak değil tam tersine Avrupa Birliği'nden yük alacak bur ülkeyiz. Zaten şu an Avrupa Birliği'ne kimlerin yük olduğu açıkça ortaya çıkmaya başladı. Sıkıntılar ortada ve bölgesel meselelerde üstlendiğimiz rol özellikle Arap uyanışı sürecindeki sağduyulu ve ılımlı yaklaşımlarımız Türkiye'nin Avrupa için önemini açıkça ortaya koyuyor. Bunun yanında özellikle küresel kriz karşısında Türk ekonomisinin ortaya koyduğu sağlam ve dirençli duruş, ekonomik gücümüzü ciddi şekilde sınavdan geçirdi. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu sınavdan başarıyla çıktık.''

IMF'ye borç verme noktasına geldik

Erdoğan, küresel finans krizinde Avrupadakiler dahil birçok ülkenin IMF ile standby anlaşmasına giderken, Türkiye'nin tam tersi olumlu bir performans sergilediğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, 10 yıl önce görevi devraldıklarında IMF'ye olan 23,5 milyar dolar borcu ödediklerini, IMF ile yeni standby anlaşması imzalamadıklarını ve IMF'ye 5 milyar dolar borç verme noktasına geldiklerini ifade etti.

Bratislava'da şehitlerimize bir kabristan yapılsın istiyoruz

Slovakya'dan 100 bini aşkın turistin Türkiye'ye geldiğini belirten Erdoğan, ''Biliyorsunuz bizim buralarda şehitlerimiz var. 21 şehidimizin kabrine ulaşıldı. Bratislava'da onlara bir kabristan yapılsın istiyoruz ve Sayın Başbakana bu talebimizi ilettim. kendileri de hemen gerekli talimatı, gerekli olan bakanına verdi ve büyükelçimiz de bunu takip etmek suretiyle en kısa zamanda inşallah bu kabristanımız burada bir şehitlik olarak tesis edilecek ve böylece inanıyorum ki Türkiye'den buraya gelecek turist sayısında çok daha farklı, çok daha ciddi bir artış olacaktır'' diye konuştu.