ANKARA 

Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (TÜMOSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Türkiye'nin kendi tankını, tank motorunu ve transmisyonunu üreteceğini belirterek, "Tanklar ve üretilecek aksamlar yurt dışına da satılabilecek. Bu karar Milli Savunma Bakanlığının uhdesinde olacak" dedi.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ALTAY tanklarının motor ve transmisyonunun üretilmesine yönelik Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Projeyle, Türkiye'de üretilen ALTAY tanklarının motor ve transmisyonunun 5 yıllık dönem sonunda yerli olarak kullanıma sunulacağını dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

"Böylece Türkiye kendi tankını, tank motorunu ve transmisyonunu üretmiş olacak. Milli Savunma Bakanlığının istekleri doğrultusunda tank motoru ve transmisyonu üreteceğiz. İlk yıl için yaklaşık 30 tank motoru ve şanzuman üretimi öngörülüyor. Daha sonraki yıllar için bu sayı yükseltilecek.

İhale süreci yaklaşık 3-4 yıldır devam ediyordu. Bu süreç sonunda (TÜMOSAN) fabrikasına bu tank motorunu ve transmisyonunu yapmak nasip oldu. Bizim için büyük bir gurur vesilesi olacak."

Yerli savunma sanayii ürünlerinin ihracatının da gündeme geleceğini ifade eden Albayrak, "Tanklar ve üretilecek aksamlar yurt dışına da satılabilecek. Bu karar Milli Savunma Bakanlığının uhdesinde olacak. Dışarıdan gelen talep doğrultusunda bizden de üretim istenirse üretimde bulunup bu sürece katkıda bulunacağız" dedi.

"Türk iş adamlarının yapamayacağı iş yok"

Türkiye'nin zengin doğal kaynakları bulunmadığını, en büyük zenginliğinin insan kaynağı olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

"Müteahhitlikte dünyanın ön sıralarındayız. Türk milleti, Türk müteahhidi ve iş adamlarının yapamayacağı iş yok. Biz buna inanmış kişileriz. Kuruluşumuzdan bugüne kadar geldiğimiz aşamalarda bunu gösterdik. Ben makine mühendisi ya da işletmeci değilim ama bir çok sektörde çok başarılı olduk. Traktör, motor konusunda başarılı olup, Türkiye'nin son 10-12 yılda dünyada almış olduğu mesafenin inşallah 10 yıl sonra da çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum.

Çok güvenli, istikrarlı bir hükümetimiz var. Çok güvenli bir ekonomimiz var. Dünya ekonomileri büyük krizlerden geçti ama Türk ekonomisi bu krizlere antrenmanlı. Çok kısa sürede ve hasarsız atlattık. 'Teğet geçti' dediler ya hakikaten teğet geçti. Komşularımız, her yer ateş altında fakat Türkiye ve memleketimiz çok şükür ayakta."

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve önemli kültürel zenginlikleri bulunduğunu dile getiren Albayrak, bu zenginliklerin yanında sanayi zenginliğinin de olması gerektiğini kaydetti.

Ar-Ge desteklerine övgü

Devletlerin, Avrupa ve dünyada sanayicilere çok büyük destekler verdiğine işaret eden Albayrak, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti Ar-Ge'ye eskiden 1 lira harcıyorsa şu anda bin lira Ar-Ge teşviki veriyor. Ar-Ge'lerimiz var bunların yüzde 50-60'ını devlet destekliyor. Çok büyük destek var. Bu destekleri insanlar alınca çalışıyorlar. Sektörü geliştirmek sadece sanayicinin elinde değil. Devletin de bu Ar-Ge'leri desteklemesi gerekiyor, bu sayede de sanayi gelişiyor.

Yeni savunma sanayii projeleri ve yerli otomobil üretimi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Albayrak, "Bu çalışmalar fizibilitesiz, altyapısız olmuyor ama bugün traktör üreten bir firma kamyon da otomobil de üretebilir. Sonuçta bu işin altyapısını, fizibilitesini hazırladıktan sonra bunlar değerlendirilir. TÜMOSAN'ı satın aldığımız zaman 1980 teknolojisindeydi ama bugün Avrupa'nın en üstün teknolojisi, en gelişmiş motoru bizde şu anda" dedi.