İSTANBUL

MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişimin engellenmesini talep etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, nöbetçi İstanbul sulh ceza mahkemesine başvurarak, söz konusu haberle ilgili içerik, görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının engellenmesini istedi.

"Milli güvenlik açısından sakıncalı"

Savcılığın yazısında, "İstanbul Terörle Mücadele Şubesi tarafından hazırlanan tutanaklarda belirtilen internet sitelerinde yapılan yayınların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslararası yararları ve milli güvenliği bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğu ve başsavcılığın soruşturma dosyası kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan kurgu doğrultusunda yapıldığının anlaşıldığı" belirtildi.

Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan acil yayınlar kapsamında, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8/a maddesine göre karar verilmesi istenen yazıda, "Ekte gönderilen internet sitelerinin içeriğinin erişime engellenmesine, aynı mahiyetteki yayınların içeriklerinin engellenmesine, içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesine karar verilmesi talep olunur" denildi.

Soruşturma başlatıldı

Öte yandan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulmasına yönelik soruşturma kapsamında  yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayın yapılmasının yasaklanmasına dair karar verildiğini hatırlatarak "Ancak buna rağmen özellikle bugün bazı basın yayın organlarında ve internet haber sitelerinde gerçeği yansıtmayan haber, yorum ve görüntülerin yayınlandığı görülmüştür. Bu yayınları yapan kişilerle ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır" açıklamasında bulundu.