ÖNCE VATAN HABER MERKEZİ

Bugün Mercidabık Zaferi’nin 500. yıldönümü. 24 Ağustos 1516’daki zaferin ardından Suriye, Lübnan ve Filistin toprakları Osmanlı topraklarına katılmıştı. Halifelik bu zaferin ardından düzenlenen Mısır seferi ile Osmanlılara geçmişti.

Mercidabık Muharebesi, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Memlük Devleti ile yapılan harptir. 24 Ağustos 1516'dasi savaşı Osmanlı Devleti kazandı. Savaş Halep şehrinin kuzeyinde meydana geldi. Mercidabık Zaferi sonrasında Suriye, Lübnan ve Filistin Osmanlı topraklarına katıldı.

Memlük Sultanı Kansu Gavri, 23 Ağustos 1514’te, Çaldıran Savaşı'nda, Yavuz Sultan Selim Han'a yenilip kaçan Safevi Devleti şahı Şah İsmail ile ittifâk kurdu. Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail ile Kansu Gavri arasındaki ittifakı öğrenince, Vezîr-i âzam Sinan Paşa'yı, doğuya gönderdi. Sinan Paşa'nın, 40.000 kişilik ordusuyla Fırat’ı geçmesine izin vermeyen Memlükler Halep’e 50 bin mevcutlu bir ordu sevk etti. Kansu Gavri'nin Halep'e gelmesi, savaş sebebi sayıldı.

Memlük Sultanı Kansu Gavri, Suriye'nin kuzeyine yürüdü. Abbasi Halifesi III. Mütevekkil ve Mısır alimleri de Kansu Gavri’nin emrindeydi. Zaten 1. Selim bu sefere Mısır Memlüklerinin İran Şahı İsmail'e yardım yapması nedeniyle çıkmıştı.

Sultan Kansu Gavri, Memluklu Saray Nazırı Mugla Bey'i hediye olarak şeker ve tatlılarla Osmanlı ordugâhına elçi olarak yollamasına rağmen 1. Selim bu elçiyi tıraş ettirerek adi bir beygirle geri göndermiştir.

24 Ağustos 1516 sabahı, Osmanlı ordusu meşhur Türk Savaş taktiği olan hilâl şeklinde yerleşti. Ordunun merkezinde Yavuz Sultan Selim Han vardı. Kapıkulu askeri ve zincirle birbirine bağlı üç yüz top da Yavuz Sultan Selim Han’ın bulunduğu merkezde idi. Sağ kanatta Anadolu Beylerbeyi Zeynel Paşa, sol kanatta ise Rumeli Beylerbeyi Sinan Paşa bulunuyordu.

Memlükler kısa sürede bozguna uğradı. Memlük sultanı öldü fakat cesedi bulunamadı. Halep valisi Hayirbey Osmanlılar ile anlaşıp savaş alanından ayrıldı. Abbasî halifesi III. Mütevekkil ise savaş sonrası Yavuz Sultan Selim'in yanına geldi. Yavuz Sultan Selim Abbasi halifiseni büyük hürmet gösterdi.

Kaçan Memlük askerleri; Halep, Hama, Humus ve Şam’da ele geçirilerek imha edildiler. Suriye şehirleri, kendi rızalarıyla Osmanlı idaresini tercih ettiğinden ahaliye zarar verilmedi. Yavuz Sultan Selim, zafer sonrası Halep’e bir ay sonra da Şam’a geçerek Mısır’ın fethi için son hazırlıklarına başladı. 

Kaynak: https://tr.wikipedia.org