ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Suriye’de rejimin kimyasal silah kullanması konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, rejimin kendi halkına karşı giriştiği acımasız savaşın, kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla yeni bir boyut kazandığını belirtti.

Uluslararası camiada büyük endişe yaratan bu iddiaların, Türkiye dahil çeşitli ülkeler tarafından titizlikle araştırıldığına değinen Gümrükçü, "Son olarak,  ABD tarafından bu konuda yapılan açıklamada, rejimin kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaların kuşkuya yer bırakmayacak  şekilde doğrulandığı bildirilmiştir. Bu sonuç,Türk makamlarında mevcut bulgularla örtüşmektedir" ifadesini kullandı.  

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, şunları kaydetti:

"Rejimin kimyasal silahlar da kullanmak suretiyle sürdürdüğü savaş, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Rejimin barbarca uygulamaları Suriye halkına felaket getirmekte ve Suriye ülkesini her geçen gün karanlıklara sürüklemektedir. Uluslararası camia bu mezalim karşısında artık birleşmeli ve tavrını  açıkça ortaya koymalıdır. Rejimin bu saldırıları derhal durdurulmalı ve Suriye halkının meşru talepleri ile iradesi doğrultusunda demokratik dönüşüm süreci bir an önce başlatılmalıdır. Türkiye, dost ve kardeş Suriye halkının yanında durmaya ve bu amaçlar doğrultusunda destek vermeye devam edecektir."