İstanbul

Türkiye İhacatçılar Meclisi Genel Kurulu'da (TİM) konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Taksim Gezi Parkı olayları ve tartışmasıyla ilgili şu mesajlar verdi:

"Samimiyetle ve tekraren ifade ediyorum; bu ülkede herkesin görüşlerini özgürce ifade etme hakkı vardır. Bu ülkede herkesin demokratik sınırlar içinde, hukuk çerçevesinde tepkisini ortaya koyma, mitingini yapma hakkı vardır.

Ancak hiç kimsenin hukuksuzca, demokrasi dışı eylem yapma, işgal eylemi yapma, esnafa, çevrede oturanlara, yoldan geçenlere zarar verme hakkı yoktur. Hele hele hiç kimsenin ağaçlar kesiliyor bahanesiyle ortaya çıkıp, Türkiye'de gerilimi arttırmaya hiç hakkı yoktur.

Herkesin hükümeti

Çoğunluğun oyunu alarak iktidara gelen hükümetin sınırsız yetkilerle donatılmış olduğunu, sorunsuz olacağını, dilediği ne varsa onu yapabileceğini asla iddia etmiyorum. Hükümet belli bir çevrenin oyunu alarak iş başına gelse de bütün ülkenin, bütün milletin, 76 milyonun tamamının hükümetidir ve bu hassasiyetle hareket etmelidir. 

Bu bizim ilkemiz. Yani çoğunluğun azınlığa dayatmalar yapması, baskı kurması, azınlığı ezmesi, onların tercihlerine kulak tıkaması gibi bir şeyi biz bugüne kadar kabul etmedik, bundan sonra da kabul etmeyiz.

Burada şunu da belirtmek durumundayım. Çoğunluk nasıl ki azınlık üzerinde baskı kuramazsa azınlık da bu ülkede artık çoğunluk üzerinde baskı kuramaz, dayatmalar yapamaz, tercihler dayatamaz.

Tahrik...

Türkiye’de belli meselelerde toplumda gerilimin arttığını, gerilimi daha da artırabilmek için çok ciddi tahriklerin yapıldığını görüyor ve bunlara şahit oluyoruz. Hükümet olarak attığımız her adım içeriğine, gayesine, hedefine bakılmadan, sorgusuz ve sualsiz bir şekilde lokal tepkilerle karşılanıyor.

Buradan 76 milyonun tamamına, aziz milletimin her bir ferdine şunu özellikle hatırlatmak istiyorum; Türkiye, parlamenter sistemin bütün kural ve kurallarıyla işlediği, hem de tıkır tıkır işlediği bir ülkedir. 4 yılda bir bu milletin önüne sandık gelir, tercihini, takdirini sandıkta yapar.

Aşırılık var

Dünyanın neresine giderseniz gidin bu tür toplumsal hareketliliğin olduğu yerlerde tedbirleri hükümetler kesinlikle alır. Burada da atılan adım budur.

Burada güvenlik güçlerimizin özellikle biber gazı kullanımındaki yanlışlar, şu anda bakanlık tarafından zaten incelenmektedir, araştırılmaktadır. Burada bir yanlış var, eyvallah. Olay aşırılığa kaçınca biz de bunun karşısındayız. Nitekim burada da böyle bir aşırılık söz konusudur.

Taksim'de Gezi Parkı'nda yapılan çalışmaların, Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasıyla aslında alakası yok.