ANKARA - Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile sohbet toplantısı yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yıldız, Türkiye-İran Doğalgaz Boru Hattı'nda meydana gelen patlama nedeniyle birkaç gündür kesik olan doğalgaz akışının tekrar başladığını söyledi.

Yeşil ışık yok
İran'dan alınan doğalgaz fiyatının önceki yıllarda makul bir seviyede olduğunu, fakat son bir yıldan bu yana en pahalı doğalgazın İran'dan alındığını ifade eden Yıldız, ''Bu duru formülden kaynaklanan sonuç ise de telafi edilecek. Doğalgaz sözleşmelerinde taraflara müzakere etme hakkı veriliyor. Biz kendilerine bir çok kereler yazılı veya sözlü indirim istediğimizi ilettik. Henüz istenilen sonuca varılmış değil. Bugün itibariyle bizim fiyat indirimiyle alakalı kendilerinden bir yeşil ışık almış değiliz, tahkim süreci de devam ediyor'' dedi.
Yıldız, ''Komşuluk ilişkilerimiz ve uluslararası piyasalara göre kabul edilemeyecek bir fiyat. O yüzden indirim talebiz haklı. İran'ın bu konuda anlayış göstereceğini düşünüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

TANAP
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin Nabucco'yu öldüren değil, tam tersi canlandıran bir proje haline geldiğini de kaydeden Taner Yıldız, TANAP'ta şu anda Türkiye'nin hissesinin yüzde 20'ler civarında olduğunu ve bu hisseyi kısa vadede artırmayı düşünmediklerini vurguladı.