İZMİR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "İçeride 17-18 civarında işçi kardeşimizi kurtarmakla meşgulüz. İçeride yüzlerce işçi bulunduğu iddialarını katiyen yalanlıyorum" dedi.

"Yangının önemli ölçüde söndürüldüğünü ve karbonmonoksit oranının belli bir orana düştüğünü, arama kurtarma ekibinin daha rahat çalıştığını söyleyebilirim" diyen Yıldız, "Madendeki işçi kardeşlerimize bugün ulaşacağımız kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Yıldız, şöyle devam etti: "Tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlere, arama ve kurtarma faaliyetlerinin bulunmadığı yerlere savcılık ve bilirkişi girmiştir. 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır.

787 işçiyle başlayan bu kazada 485 işçi kurtuldu, 284 işçimiz hayatını kaybetti. Bunları çıkardığımızda geriye 18 işçimiz kalıyor" ifadesini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik de yaptığı açıklamada, "Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı ama İş Teftiş Kurulu başkanımız başkanlığında, son denetimlerde görev almayan heyetimiz gelip burada görev alacak" dedi.

Çelik, "Şu an itibarıyla ailelerine teslim edilen şehitlerimizle ilgili bir kayıtdışılığın söz konusu olmadığını belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Çelik, maden ocağında neden yaşam odası bulunmadığı sorusunu, "Bizim mevzuatımızda ilk yardım ve kurtarma odaları var ve bunlar denetleniyor. Meydana gelebilecek tüm kazalarda bu odalar önemli işlevler görüyor" şeklinde yanıtladı.