ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda internet yasası olarak bilinen düzenlemeye ilişkin tartışma konusu olan birkaç husus olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de ifade ettiği 2 önemli husus üzerinde yeni bir çalışma yaptıklarını belirten Elvan, bugün CHP, MHP ve BDP Grup Başkan Vekilleri ile bu konuları görüştüklerini ifade etti. Elvan, değişikliklerin grup başkan vekilleri tarafından olumlu karşılandığını bildirdi. 

Trafik bilgilerinin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) mahkeme kararı olmaksızın ulaşması ile özel hayatın gizliliğinin korunmasına yönelik gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanı'nın erişime engelleme kararı verebilmesinin kamuoyunda çok tartışıldığını söyleyen Elvan, bir diğer tartışma konusunun da trafik bilgisinin saklanmasının oluşturduğunu anımsattı.

Yeni çalışmada, trafik bilgisi tanımını gözden geçirdiklerini ve tanımı bir anlamda daralttıklarını anlatan Elvan, trafik bilgisi içinde IP adresi, başlama ve bitiş süreleri, yararlanılan hizmetler, varsa abone bilgileri ve aktarılan veri miktarının da olacağını kaydetti.

"Değişiklikle her husus mahkeme kararına bağlandı"

Trafik bilgilerine ilişkin önemli bir değişikliğin de söz konusu bilgilerin mahkeme kararı olmaksızın hiçbir şekilde verilememesi, kullanılamamasına yönelik olduğunu belirten Elvan, "Mutlaka mahkeme kararı olacak. Mahkeme kararı olmaksızın hiçbir işlem gerçekleştirilemeyecek" dedi. Bakan Elvan, özel hayatın gizliliğinin korunmasına ilişkin gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanı'nın, erişime engelleme kararı vermesine yönelik olarak da yeni değişiklikte TİB Başkanı'nın aynı şekilde erişime engelleme kararı vereceğini ancak sonrasında 24 saat içinde Sulh Ceza Mahkemesine başvurması gerekeceğini açıkladı.

Elvan, sonraki süreçte mahkeme kararına göre engellemenin devam edip etmeyeceğinin belli olacağını söyledi. Değişiklikle her bir hususu mahkeme kararına bağladıklarına dikkati çeken Elvan, şunları kaydetti:

"TBMM'den geçen tasarı Cumhurbaşkanımızda. Cumhurbaşkanımız tarafından bir onaylama söz konusu olursa, yasa onaylanır onaylanmaz, biz de Meclis'te bununla ilgili süreci başlatacağız ve bu değişiklikleri gerçekleştireceğiz. Tabi ki takdir Cumhurbaşkanımzındır ama bu değişikliklerle ilgili Genel Kurul'da eğer olamıyorsa yeni bir teklif vererek ve bugün arkadaşlarımız muhtemelen bu teklifi veriyorlar, ilgili kurumlarla görüşerek yasal süreci tamamlayacağız."

Teklif TBMM'ye sunuldu

Öte yandan internette trafik bilgisinin ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ve milletvekili arkadaşları tarafından hazırlanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hariç olmak üzere, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüzel kişilerden; şube personeli, vekil, mümessil gibi yetkili temsilcilerin şahsi kusurları nedeniyle ihalelere katılmaktan yasaklananlara, tanınan bir aylık sürede ihale bedelinin 3 katı tutarında tazminatı peşin ödemeleri halinde ihaleden yasaklama kararı verilmeyecek.

Teklif, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da yer alan "Trafik bilgisi" tanımında da değişikliğe gidiliyor.

Kanunda, "İnternet ortamında gerçekleştirilen her türlü erişime ilişkin olarak taraflar, zaman, süre, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve bağlantı noktaları gibi değerleri" şeklindeki trafik bilgisi tanımı teklifle, "Taraflara ilişkin İP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini" şeklinde değiştiriliyor.

Teklife göre, trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması, kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak verilecek.

Trafik verisi olarak, trafik bilgisinden fazla bilgi istenemeyecek.