ANTALYA - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Antalya, Muğla, Burdur ve Isparta'da törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören kapsamında Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği'nin "Çanakkale Zaferi ile Kurtuluş Savaşı" konulu fotoğraf sergisinin açılışını yapan Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can, daha sonra öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı. 

Vali Öztürk, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 90'ıncı yaşının kutlandığını, bunun insanlar için uzun ancak devletler için genç sayılabilecek bir zaman dilimi olduğunu, 90 yılda Türkiye Cumhuriyeti'nin çok büyük başarılara imza attığını söyledi.

Cumhuriyetin sadece bir devlet yönetim biçimi değil, kahramanlık destanı olduğunu anlatan Öztürk, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet, miletimizin bu coğrafyada yaşama azminin bir ifadesidir. Çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz, 90 yılda demokrasinin ilerlemesi, gelişmesi ve kökleşmesinin en önemli nedeni ve dayanağı olmuştur. Demokrasimizin gelişmesi, ekonomik gelişme ve halkın refah artışını da sağlamıştır. Bugün Türkiye, dünyanın 17'nci büyük ekonomisine sahip olmasının yanı sıra pek çok alanda Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini yakalamıştır." 

Türkiye Cumhuriyeti'nin bulunduğu coğrafyada bir güven ve huzur adası olduğunu dile getiren Öztürk, "Birlik ve bütünlüğümüzü tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi koruduğumuz sürece Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kutsal yolculuğu sonsuza dek devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti, Türk milleti ile beraber yaşayacaktır. Bilimin ışığından ayrılmadan, her türlü kin ve ayrımcılıktan uzak olarak birleşip, demokratik düzen içinde emin adımlarla ilerleyeceğiz" diye konuştu.

Gençlere de her fikre ve düşünceye saygılı, hoşgörülü olmalarını öneren Vali Öztürk, anne ve babaların çocuklarını geleceğe en iyi şekilde hazırlamaları gerektiğini bildirdi. 

Törende Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla öğrenciler tarafından şiirler okundu ve gösteriler yapıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tören, resmi geçit ile sona erdi. 

- Muğla

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan tören, Atatürk Stadyumu'nda Vali Güvençer, Belediye Başkanı Osman Gürün ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik'in halkı selamlamasıyla devam etti. 

Törende konuşan Vali Güvençer, Cumhuriyetin 90'ıncı kuruluş yıl dönümünün Muğla'da coşku içerisinde kutlandığını söyledi. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlara sunulmuş en büyük, en kutlu armağan olduğunu belirten Güvençer, "Bu kutlu armağanı, bugünümüzü ve geleceğimizi aydınlatan parıltısıyla bir egemenlik tacı olarak başlarımıza konduran Cumhuriyet kahramanlarını, başta büyük önder, Cumhuriyetimizin kurucu lideri, ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah, siyaset, mücadele arkadaşlarını, nice isimsiz vatan evladını minnetle, şükranla, rahmetle yad etmek boynumuzun borcudur. Ruhları şad olsun" dedi. 

Cumhuriyetin  90'ıncı yılını haklı gururla, büyük bir mutluluk ve heyecanla kutladıklarını, bu zorlu süreçte gösterilen kahramanlıklarla övünmenin en tabi hakları olduğuna işaret eden Güvençer, "Değerlerimizi, dünya tasavvurumuzu şekillendiren medeniyetimizi, ortak ülkü ve hedeflerimizi yitirdiğimizde milletimizi, milletimizi yitirdiğimizde ise insanlık onurumuzun, bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün temel istinatgahı olan devletimizi yitireceğimizi unutmamalıyız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından günün anlam ve önemini anlatan şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı. 

Tören, resmi geçidin ardından sona erdi.

- Burdur

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, İl Jandarma Komutanı Albay Sayit Koca askeri araçla halkı selamladı ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. 

Törende Burdur'daki spor ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi, halk oyunları gösterisi sunuldu ve öğrenciler tarafından şiirler okundu. 

Vali Yılmaz törende yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin şahlanışıyla yapılmış ve zafere ulaşılmış  bir mücadele olduğunu, Cumhuriyetin de milletin tamamına ait bir yönetim biçim olarak kabul edildiğini söyledi. 

Yılmaz, "Bugün bize emanet edilen Cumhuriyeti korumak ve ileriye taşımak adına yapmamız gereken, ülkemizin her alanda dünyanın en güçlü, en ileri ülkelerinden biri haline gelmesi için üstün bir gayretle çalışmaktır" diye konuştu.

Resmi geçit töreniyle sona eren törene protokol üyeleri, gaziler, siyasi partilerin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı. 

- Isparta

Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Isparta Valiliğinde bayram tebriklerini kabul etti. Daha sonra Hükümet Caddesi'nde tören alanına giden Özkan, Günaydın ve Kurutmaz, asker, öğrenci ve halkın bayramını kutladı.

Özkan, törende yaptığı konuşmada, Anadolu'nun işgaline karşı Türk halkının başlattığı mücadelede elde edilen başarının 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet ile taçlandırıldığını söyledi. 

Büyük bir çınarın küllerinde filizlenen Cumhuriyetin, iradeyi millete tevdi ettiğini dile getiren Özkan, Cumhuriyetin birey eşitliğini ve hukukun üstünlüğünü temel aldığını kaydetti. 

Türkiye'de Cumhuriyetin, soylu ancak tepeden bakmayan, güçlü ancak insanı ezmeyen bir modelin adı olduğunu vurgulayan Özkan, Türk insanın yapısına en uygun sistemin Cumhuriyet olduğunu belirtti. 

Konuşmanın ardından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören, resmi geçidin ardından sona erdi. 

Resmi geçit sırasında vatandaşların üzerine gül suyu serpildi.