ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmelere ilişkin, "Rusya ile diyalog yoluyla bu sorunu, hatta krizi aşarız. Temennimiz bu. İlkeli tutumumuzdan ve haklılığımızdan da vazgeçmeyiz" dedi.

Çavuşoğlu, TRT Türk kanalında, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesini ve son dönemde dış politikada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Çavuşoğlu, uçağın düşürülmesinden sonra, NATO'nun güçlü bir açıklamayla Rus uçaklarının Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğini teyit ettiğini ve Türkiye'nin haklılığına vurgu yaptığını hatırlattı. Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'nun dünkü bakanlar toplantısında da alınan kararda, Türkiye'nin güvenliğini artırıcı tedbirlere destek vereceğini net bir şekilde belirttiğini anlatarak, "Müttefiklik böyle günde gerekli. NATO Genel Sekreteri ve bütün müttefiklerimize çok teşekkür ediyoruz. Dün toplantıda yaptıkları konuşmalarda tüm üye ülkelerin Türkiye'ye güçlü bir destek verdiğini de görmüş olduk. Haklılığımızın net bir şekilde görülmüş olması önemli. NATO'nun müttefiklerine nasıl bir destek vereceğini de tüm dünya bir kez daha bu şekilde görmüş oldu"  diye konuştu. 

"Rusya ile hep diyalogdan yana olduk"

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un görüşme teklifini reddetmediği ve yarın AGİT toplantısının yapılacağı Belgrad'da görüşebilecekleri şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti;

"Rusya ile hep diyalogdan yana olduk. Ambargolar uygulandığı zaman da bunlara katılmadık. NATO'ya ve AB'ye de her zaman tavsiyemiz bu oldu. Aynı fikirde olmayabiliriz ama diyalog kanallarımızın açık olması lazım. Daha önce Lavrov ile bir kere görüşme imkanımız oldu. 25'inde telefonda görüştük ama henüz Cumhurbaşkanımızla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşme olmadı.

Rusya ile diyalog yoluyla bu sorunu, hatta krizi aşarız. Temennimiz bu. İlkeli tutumumuzdan ve haklılığımızdan da vazgeçmeyiz. Sorunlar gelir geçer ama ilkelerinizden ve haklı tutumunuzdan taviz verdiğinizde saygınlığınız kalmaz."