İSTANBUL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, " Başkanlık sistemi siyasi istikrar için son derece önemli. Siyasi istikrarı, yönetimdeki istikrarı, sistem açısından garanti eden bir yönetim modeli olarakbaşkanlık sistemi üzerinde hepimizin durması lazım" dedi.

Yılmaz, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Türkiye Ekonomisi'nin Yapısal Dönüşümü: Reformlar ve Eylem Planı" konulu toplantıda, 10. Kalınma Planı ve dönüşüm programları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin her tarafında 2023 vizyonunun sahiplenildiğini belirten Yılmaz, "Enflasyon ve faiz oranlarını 2023 perspektifimiz çerçevesinde düşük tek haneli rakamlara indirmek istiyoruz. 0 ile 5 arasındaki rakamlara indirmek ve orada da istikrarlı şekilde devam ettirmek istiyoruz. Türkiye artık nereye gideceğini bilen bir ülke" ifadelerini kullandı.

Kalkınmanın ekonomiden ibaret olmadığını belirterek, işin sosyal, çevre, yönetim boyutlarına dikkati çeken Yılmaz, yenilikçi üretim ve istikrarlı büyüme konusuna da değindi.

Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin siyasi istikrar ve makroekonomik istikrarda önemli yerlere geldiği yorumunda bulunarak, sürecin devamı için siyasi istikrarın sürmesi gerektiğine vurgu yaptı.

'Başkanlık sistemi üzerinde durmamız lazım' 

Yılmaz, belirsizliğin ortadan kaldırılmasının Türkiye için önemli olduğuna dikkati çekerek, istikrara zarar gelmesi, reformlarda kesinti olması durumunda ülkenin zarar göreceğini kaydetti.

Siyasi istikrarın önemine vurgu yapan Yılmaz, şunları anlattı:

"İstikrar her zaman önemlidir. Siyasi istikrar her ortamda önemlidir. Ama özellikle dünyanın çalkantılar içinden geçtiği, bölgemizde sorunların yaşandığı ortamda siyasi istikrar bir kat daha önemli hale geldi. 2008 yılındaki küresel krize, Türkiye koalisyon yapısıyla yakalanmış olsaydı bugün çok farklı bir Türkiye'den bahsediyor olacaktık. Türkiye küresel krize rağmen büyümeye, istihdam yaratmaya devam ettiyse temelinde siyasi istikrar, güven veren politikalar var. Bunun üzerinde titizlikle durmamız lazım.

Bu anlamda başkanlık sistemi son derece önemli. Siyasi istikrarı, yönetimdeki istikrarı, sistem açısından garanti eden bir yönetim modeli olarak başkanlık sistemi üzerinde hepimizin durması lazım. Bir taraftan parlamentomuzu güçlendirirken, bir taraftan da yönetimde istikrarı sistem olarak garanti etmemiz lazım."

Bakan Yılmaz, sistemin daha sağlıklı zemine oturtulması gerektiğine işaret ederek, siyasi istikrara zarar gelmesi halinde Türkiye'nin bundan olumsuz etkileneceğini söyledi.

Bölgesel eşitsizliğin bir kader olmadığını, yapılacak çalışmalarla bu dengenin sağlanabileceğini dile getiren Yılmaz, bu kapsamda Kalkınma Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.