ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz her zaman askeri gereklilikler neyse onu yaptık. Askeri tehdit varsa onun için güç kaydırdık. Askeri tehdidin, güvenlik tehdidinin durumuna göre de Başbakanlıkça yaptığımızı açıklamada vurguladığımız 'yeniden tanzim' için gerekli adımları da attık. Yeniden tanzimden kasıt şudur. Bir tehdit söz konusu olduğunda takviye yapılır. Tehdidin dozu düştüğünde takviye başka yere kaydırılır ama nihai kertede oradaki faaliyet devam eder" dedi.

Davutoğlu, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Başika Kampı'ndaki Türk askerlerin bir bölümünün Irak'ın kuzeyine intikal etmesiyle ilgili Türkiye'nin güney sınırlarında başka hiçbir ülkenin karşı karşıya kalmadığı bir durumun söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, "Suriye'de meşruiyeti olmayan bir yapı var. Gücü de yok. Bütün Suriye sınırları boyunca Suriye'nin kontrol ettiği sınır çok marjinal sayılacak bir sınır. Yayladağı'nın orada Keseb bölgesinde çok dar bir alan. Irak'ta ise meşruiyet var ama sınırını korumaya gücü yeterli olmayan bir yönetim var" diye konuştu. 

"Bu anlamda biz Suriye ve Irak sınırlarından bize dönük güvenlik problemleri söz konusu olduğunda farklı tavırlar sergiledik" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: 

Başika'da ve Diyana'da olan üslerin herhangi bir şekilde meşruiyetinin tartışma götürmeyeceğini belirten Davutoğlu, "İstihbarat birimlerimizden gelen Musul'a yakın Başika Kampı'na dönük olarak terör saldırılarıyla ilgili ani seri bir tedbir alma zarureti ortaya çıktı. Bu çıkınca eğitimci subayları korumak üzere, bu sefer onları koruyacak nitelikte bir askeri güç kaydırması oldu. Eğitimci askerlerimiz muharip olarak orada bulunmuyor. Musulluları, Arapları, Kürtleri, Türkmenleri eğiterek DEAŞ'a karşı mücadele etme potansiyellerini artırmaya çalışıyor. Takviye giden güçler ise onları korumaya dönük güçler. Irak hükümetinden gelen bazı tepkiler daha çok üçüncü aktörlerin Irak hükümeti nezdinde ve uluslararası kamuoyu nezdinde yapmaya çalıştığı çalışmalar. Yaptığımız güç kaydırmasını bir tehditle Irak'ın egemenliğine müdahale gibi yansıtmaya çalıştılar" dedi.

Davutoğlu, gelişmelerin ardından Irak Başbakanı İbadi'ye mektup yazdığını, daha sonra Dışişleri ve MİT müsteşarlarını Bağdat'a göndererek atılacak adımları hep birlikte değerlendirdiklerini anımsattı.

"Yeniden tanzimden kasıt şudur. Bir tehdit söz konusu olduğunda takviye yapılır"

"Biz her zaman askeri gereklilikler neyse onu yaptık. Askeri tehdit varsa onun için güç kaydırdık. Askeri tehdidin, güvenlik tehdidinin durumuna göre de Başbakanlıkça yaptığımız açıklamada vurguladığımız 'yeniden tanzim' için gerekli adımları da attık. Yeniden tanzimden kasıt şudur. Bir tehdit söz konusu olduğunda takviye yapılır. Tehdidin dozu düştüğünde takviye başka yere kaydırılır ama nihai kertede oradaki faaliyet devam eder" değerlendirmesinde bulunan Başbakan Davutoğlu, bugün basına intikal eden bilgiler çerçevesinde atılan adımın da yeniden tanzim ve Başika Kampı'ndaki askeri varlığın yeniden düzenlenmesi şeklinde olduğuna dikkati çekti.