BALIKESİR - Uluslararası uçuşları karşılaması için pisti genişletilen Balıkesir-Körfez Havaalanı'na kurulacak yeni terminal binasının temel atma törenine katılan Bakan Yıldırım, körfez bölgesinin memleketinin en güzel bölgelerinden olduğunu belirterek, yurt dışında ''Kaz Dağları'na gidin oksijen tedavisi görün'' diye reçetelerinin yazıldığını söyledi.

Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Körfez Havaalanının ilk harcını koyduğunu ve buraya havaalanı yapılmasına vesile olduğunu anlatan Yıldırım, Erbakan'ı rahmetle anarak, ''Havaalanı geliştirmek boynumuzun borcu. Havaalanının pistini uluslararası standarda getirdik'' diye konuştu. 

Bakan Yıldırım, konuşmasının yavaş ancak çalışmalarının soyadı gibi hızlı olduğunu kaydederek, milletin desteğiyle aşılamayacak zorluk olmadığını, delinemeyecek dağın, geçilemeyecek denizin bulunmadığını bildirdi.

''Hizmet olunca siyaset olmaz, yıllardır bu ülke, bu millet bunun için kaybetti, hizmetler siyasete feda oldu. Memleketin daha fazla zaman kaybına uğramaması lazım. İşleri yapacağız, siyaseti seçim zamanı yapacağız, seçim bitince de siyaset yok, hizmet var'' diyen Yıldırım, bölgeye yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Körfez bölgesi ile Balıkesir arasında otoyol kalitesinde yapılacak bölünmüş yolun bu yıl biteceğini kaydetti.

-''Havaalanının adı Seyit Onbaşı olacak''-

Körfez Havaalanının ismi nedeniyle iki ilçenin mahkemelik olunduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Size ne oluyor kardeşim, biz havaalanı yapıyoruz, işin sahibi belli, yapan eden belli. Siz, eseri bırakıp ismine takılıyorsunuz. Bırakın bunu, havalanının adı 'Seyit Onbaşı Havaalanı' var mısınız? 300 kilogram mermiyi bu ülkenin bağımsızlığı için bu milletin geleceği için sırtında taşıyan Seyit Onbaşı'ya yakışır, bu havaalanı. Artık kavga istemiyorum. Bu mesele burada bitmiştir, siz de (alkışlarımızla) cevabı verdiniz. Hayırlı olsun.''

İstanbul'dan İzmir'e giden otoyolun Savaştepe'den geçtiğini, yani Balıkesir'in bir paçası haline geldiğini, çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Yıldırım, bu yolun tamamlanmasıyla Balıkesir'den İzmir'e gidişin yarım saatin altına, İstanbul'a gidişin de 2 saatin altına ineceğini ifade etti.

Yıldırım, Havacılık sektörünün Türkiye'de çok geliştiğini, 7 merkezden 47 noktaya sefer yapıldığını, 59 milyon kişinin uçağa bindiğini, 15 milyon vatandaşın ilk defa uçakla tanıştığını anlattı.

Bu arada, Bakan Yıldırım'ın konuşması sırasında 60 yaşındaki Şennur Biryol isimli vatandaş, bayıldı. Biryol'un ambulansla hastaneye götürülmesi sırasında Bakan Yıldırım, Biryol'a acil şifa dileğinde bulunarak, ''Heyecanlandı tabii, hepimiz heyecanlandık, Seyit Onbaşı'yı yad ettik'' dedi. 

Daha sonra Bakan Yıldırım, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve inşaatı üstlenen Türkseven İnşaatın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Türkseven'i sahneye davet ederek, pazarlık yaptı. Yıldırım, yapılan pazarlık sonucu, yeni terminal binasının 2013 yılında, okullar kapandığında açılması için anlaşma sağlandığını söyledi.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan da Bakan Yıldırım'ın Balıkesir'e beşinci ziyaretinin gerçekleştiğini belirterek, bakanlığın görev alanıyla ilgili kentte yaptığı hizmetleri anlattı.

Balıkesir Körfez Havaalanından geçen yıl yaklaşık 10 bin kişinin yararlandığını ifade eden Arslan, yeni terminal binasının ve Kuzey Çevre Yolu'yla ilgili çalışmaların tamamlanmasını istedi.

-''Yeni terminal binası 39 milyon liraya mal olacak''-

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da gelişen havacılığa paralel olarak 23 bin metrekare büyüklüğündeki havaalanının iç ve dış hatlara uluslararası standartlarda hizmet vereceğini bildirdi. 

Yaklaşık 39 milyon lira bedelli bu tesisin yapım süresinin 700 gün olduğunu ifade eden Birdal, terminalin binasında her türlü yolcuya hizmet verecek tesislerin yanı sıra otoparkın da yapılacağını, aynı zamanda inşaatı devam eden yeni bir teknik blok ve kule inşaatının da yeni terminal binasından önce tamamlanmasının amaçlandığını ifade etti.

Yeni terminal binasının yapımını üstlenen Türkseven İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Türkseven de bölgenin beklentilerinin yüksek olmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, bu amaçla ''Gerekirse geceleri ay ışığında bile çalışmak'' sloganıyla hareket edip, yeni terminal binasını zamanından önce teslim edeceklerini kaydetti. 

Konuşmaların ardından yeni terminal binasının temeli atıldı.