ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Valiler Buluşması'nda yaptığı konuşmanın ardından, basın mensuplarının nüfus artış hızının yükseltilmesine yönelik atılacak adımlar ve ''çocuk teşviki'' adı altında mama, çocuk bezi yardımı, kreş desteğinde bulunulması ve annelere her ay 300 lira destek verilmesi seçeneklerine yönelik sorularını yanıtladı.

Bu konuda, ''şunu yapacağız'' demek için erken olduğunu söyleyen Yılmaz, ''İlgili tüm bakanlarla birlikte bu konuları analiz edeceğiz, buna göre bir yol haritası oluşturacağız'' dedi.
Her ülkenin bu konuda kendine özgü bazı yöntemler kullandığını dile getiren Yılmaz, ''Bu yöntemlere, etkili olup olmadığına, maliyetine, çeşitli boyutlarına bakacağız ve kendimize uygun, etkili yöntemler belirleyeceğiz. Bunun şu ya da bu olacağını söylemek için henüz erken'' dedi.

Bütün sosyal politikaların merkezine aileyi ve ailenin bütünlüğünü koyduklarını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bu alanda yapacağımız çalışmalara da yine aile ve anne odaklı şekilde bakmakta yarar görüyorum. Bunu yöntem olarak söylüyorum. Bunun şöyle de bir faydası var, kadınlar tasarruf etme konusunda daha güçlü durumdalar. Yani bir takım kaynakları kadınlar üzerinden sağladığınız zaman bunun tasarruf oranlarımızı da artırdığını görüyoruz. Şartlı nakit transferinde bunu yapmıştık biliyorsunuz.
Benim yaklaşımım bu şekilde doğrusu. Aile, anne odaklı bir yaklaşımın daha etkili olacağını düşünüyorum. Ama bunların detayına inmek için henüz erken. Bu çalışmaları bekleyelim.''

''Kadın odaklı derken hem doğum iznin uzatılması hem de maddi destek mi diyorsunuz'' sorusuna  Bakan Yılmaz, ''Bu detaylara inmek için henüz erken. Bunları biraz bekleyelim. Uzun vadeli bir politika. Gündelik, hemen iki günde sonuçlandırabileceğimiz bir politika değil. Bunları etraflı bir şekilde tartışacağız, analiz edeceğiz, bütün bakanlıklarımız katkıda bulunacaklar ondan sonra detayları paylaşmamız daha anlamlı olur'' yanıtını verdi.
Cevdet Yılmaz, bu konuda bir takvimlendirmenin de henüz yapılmadığını söyledi.