ANTALYA - Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Bülent Meriç, Türkiye'nin güneydoğu sınırına Patriot füze sistemleri yerleştirilmesiyle ilgili, ''Türkiye'nin güneydoğu sınırı aynı zamanda NATO sınırıdır. Dolayısıyla herhangi bir güvenlik açığına karşı, bunu kapatabilmek için bu sistemlerin bugünlerde getirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır'' dedi.

Antalya'da devam eden 19. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nın açılış oturumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Bülent Meriç, Türk Atlantik Konseyi'nin toplantısının önemli bir zamanda gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye'nin NATO ile ilişkilerinin 60. yılını kutladığını hatırlatan Meriç, ''NATO, Türkiye için güvenlik politikası açısından anahtar konuma sahip bir örgüt. NATO ile çok yakın bir işbirliği sergiliyoruz. Son gelişmeler de açık şekilde bu yakın işbirliğimizin seviyesini ortaya çıkarıyor. Türkiye'nin güvenliği aynı zamanda NATO'nun güvenliğidir. NATO dayanışması son günlerde daha kuvvetli şekilde ortaya konulmuş vaziyettedir'' diye konuştu.

Bülent Meriç, gazetecilerin Türkiye'nin güneydoğu sınırına Patriot füze sistemlerinin yerleştirilmesine yönelik soruları üzerine, Patriot sistemlerinin Türkiye'nin hava savunmasını pekiştirmek amacıyla getirildiğini söyledi. Meriç, ''Türkiye'nin güneydoğu sınırı aynı zamanda NATO sınırıdır. Dolayısıyla herhangi bir güvenlik açığına karşı, bunu kapatabilmek için bu sistemlerin bugünlerde getirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

Gazetecilerin, Patriot füze sistemlerinin yerleştirilmesi için Kahramanmaraş'ın isminin geçtiğini hatırlatmaları üzerine Meriç, ''Bu konuda henüz çalışmalar yapılıyor. Kahramanmaraş deniyor, ama kesinleşmiş değil. Askeri makamlarımızla birlikte gereken çalışmaları yapıyoruz'' dedi.

Bülent Meriç, ABD'nin Türkiye'ye Patriot göndermesiyle ilgili soru üzerine de ABD'nin bu yönde taahhüt altına girdiğini bildirdi.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüseyin Diriöz de Türkiye'de güncel güvenlik konularında bir toplantının yapılmasını son derece memnuniyet verici bulduğunu dile getirdi. Toplantının verimli sonuçlar vereceğini düşündüğünü belirten Diriöz, ''İttifak, güncel krizlerle başa çıkma yöntemiyle değil, daha orta ve uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi konularında da Türkiye'nin mevcut yapıcı rolünü daha da kuvvetlendirecektir'' diye konuştu.