Güncelde kaybolmak
Ama dünyada neler olup bitiyor, hangi ülkede bizimle aynı kader yaşanıyor, dünyada kimlerle birlikte yaşıyoruz, Aslında medeniyetler arasındaki çekişmede biz nerede ne kadar rol kapıyoruz, doğrusu bu konularda genel fikir yürüten, düşünce üreten cins kafalara hasret çekiyorum.
Şunu biliyorum ki aydın okur yazar demektir. Aydın aydınlanmış bilgi,tecrübe ve görgü sahibi demektir. Az olmayan bu insanlarla bir yere varılamıyor. Ülkenin, milletin, devletin karşılaştığı güçlükleri aşmak ve yenmek için yol gösterecek insanlara ihtiyaç var. Ortak akıl da bu ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Ortak akıla ortak olanların tek tek keyfiyeti yüksek olmayınca ortak akıl da çok keyfiyetli olamıyor.
Ülkemin, milletimin dehaya ihtiyacı var. Deha belki bir millette üç veya beşi geçmez ama onlar tek başlarına da çağ açıp, çağ kapatacak niteliktedirler. Yıllarca aydın tanımladım Osmanlıda münevver karşılığı olarak cumhuriyet Türkçe’mizde aydın kullandık ama aydın asla münevver değildir, deha hiç değildir. Ben dehanın peşindeyim.
Dünyada ülke ve devlet sayısının tartışmalı olduğunu biliyor musunuz?
Dünyada kaç devlet var?
Bakınız kimlere göre dünyada kaç devlet var bir göz atalım.
Balıkesir Üniversitesi Dr. Ahmet Fidan’ın bir makalesinden alıntı yaparak bu acaipliği belgeleyelim:
Dünya üzerinde bağımsız olan ve bayrakları uluslararası arenada tanınan devlet sayısı 222'dir ve bu devletlerin bayraklarını, dünya bayrakları olarak araştırabiliriz. Herhangi bir yeni baskı dünya atlasında dünya ülkeleri sayısı ve bayraklarından bunu görebiliriz. Ancak bu sayı aşağıda açıklayacağım nedenlerden dolayı net değildir. Akılda kalması açısandan 222 sayısını bellemek gerek. Türk Telekom verilerine göre 223 tür. Yani 222'nin bir fazlası olarak ta aklınızda tutabilirsiniz.
Dünyada kaç ülke var sorusuna tek bir cevap vermek mümkün değildir. Dünyanın en büyük ve en geniş teşkilatı olan Birleşmiş Milletler’e göre, günümüzde Birleşmiş Milletler'e üye ülke sayısı 171'e ulaşmıştır. Andorra, Tayvan, Kribati, Kuzey ve Güney Kore, Liechtenstein, Monako, Nauru, San Marino, İsviçre, Tongo, Tuvalu ve Vatikan dışındaki dünya'daki bütün ülkeler Birleşmiş Milletler'in üyesidir. Buna göre dünyada bulunan ülke sayısı 184’dür.
Ülke/devlet sayısı pek tabi ki, devletlere göre de farklı sayılar içermektedir. Dünya ülke sayısı A.B.D ve Fransa’ya göre 190, Rusya’ya göre 172, İsviçre’ye göre 194’dür. Telefon şirketlerinde 182 uluslar arası kod bulunmaktadır. Öte yandan Birleşik Devletlerin haber alma teşkilatı olan CIA’nın 2006 Dünya yıllığında geçen ülke sayısı 268’i bulmaktadır.
Bir başka kaynakta sıralama şöyledir:
Birleşmiş Milletler (UN)’e üye ülke sayısı: 193
Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA)’na kayıtlı ülke sayısı: 208
Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA)’na kayıtlı ülke sayısı: 213
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne kayıtlı ülke sayısı: 194
Dünya Ticaret Örgütü (WTO)’ne kayıtlı ülke sayısı: 153
UNICEF’e kayıtlı ülke sayısı: 189
Dünyada İslam devletlerinin yani halkının yüzde 50’den fazlasının Müslüman olan devletlerin sayısı 56’dır. Bunun 23’ü Arap 7’si Türk’tür. Özerk cumhuriyet olarak da 13 Türk topluluğu vardır. Bu 30 eder. Peki biri de Fars (Pers) olduğuna göre geri kalan 27’sinin hangi milletler olduğu konusunda hiç düşündük mü? Müslümanız ama Müslümanları, Türküz ama Türkleri, insanız ama dünyayı tanımadan nasıl düşünce üretilebilir dersiniz. 23 Arap ülkesinin nüfusu 290 milyon, 7 Türk devleti, 13 özerk cumhuriyeti olan Türk aleminin nüfusu 350 milyon. Geri kalan Müslümanların sayısı bunların toplamından daha fazla. 900 milyon. Ama biz Türk ve Arap’dan başka 30 milyon da İran’dan başka Müslümanlarla pek ilgilenmiyoruz. İlgilenenler, oralarda okullar açarak, iş dünyasıyla bağlantılar kurarak hizmet edenler var. İşte deha orada ortaya çıkıyor.
Parlamenter yönetimi, halkın temsili olarak kendini yönetmesini, firenklerin tabiriyle demokrasiyi hatası en az idare diye yutturuyoruz. Peki o halde dünyanın her tarafında meşruti kırallıklar var. Oralardaki insanlar da yaşıyor, mutlu oluyor, Bizim gibi acı çekiyor.
Yine ağnet ortamında kaynaklardan yararlanarak dünyada ne kadar kırallık idaresi ar bir görelim.
Dünyadaki kırallıklar
Avusturalya (Federal Meşruti Monarşi)
Antiller ve Barbados ((Meşruti Monarşi)
Bahamalar (Meşruti Monarşi)
Bahreyn (Mutlak Monarşi)
Belçika (Meşruti Krallık)
Belize (Meşruti Monarşi)
Bhutan (Parlementer Monarşi)
Birleşik Arap Emirlikleri (Monarşi ile yönetilen 7 emirlikten oluşan federasyon)
Brunei (Meşruti Monarşi)
Büyük Britanya (İngiltere) (Meşruti Krallık)
Danimarka (Meşruti Krallık)
Fas (Meşruti Krallık)
Grenada (Meşruti Monarşi)
Hollanda (Meşruti Krallık)
İspanya (Meşruti Krallık)
İsveç (Meşruti Krallık)
Jamaika (Meşruti Monarşi)
Japonya (Meşruti Monarşi)
Kanada (Meşruti Monarşi)
Kuveyt (Meşruti Monarşi)
Lesotho (Monarşi)
Liechtenstein (Parlementer Monarşi)
Lüksemburg (Meşruti Monarşi)
Monako (Meşruti Monarşi)
Malezya (Federal Meşruti Monarşi)
Nepal (Meşruti Monarşi)
Norveç (Meşruti Krallık)
Papua Yeni Gine (Meşruti Monarşi)
Solomon Adaları (Meşruti Monarşi)
Suudi Arabistan (Mutlak Monarşi)
Svaziland (Meşruti Monarşi)
Tayland (Meşruti Monarşi)
Tonga (Meşruti Monarşi)
Umman (Meşruti Monarşi)
Ürdün (Parlementer Monarşi)
Vatikan (Seçime Dayalı Mutlak Monarşi)
Yeni Zelanda (Meşruti Monarşi)