EDİRNE - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB)  Başkanı  Kudret Bülbül, "Son derece tarihi günler yaşıyoruz. 31 Mayıs itibarıyla yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma süresi bitti. Oylarını kullandılar. Son derece  şenlikli, son derece bayram havasında, demokrasi şöleni çerisinde bu seçimler gerçekleşti" dedi.

Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Haziran seçimleri için yurtdışında 54 ülkede 112 merkezde oy kullanıldığını söyledi.

Türkiye'nin güzel günler yaşadığını belirten Bülbül, yurtdışında yaşayan vatandaşına oy kullanma hakkını veren ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade etti.

İlk seçimin 1876'da yapıldığını hatırlatan Bülbül, şunları kaydetti:

"Ama maalesef yurtdışındaki vatandaşlarına yerinde oy kullanma hakkını veren son milletlerden biriyiz. 115 ülke bizden önce bu hakkı vermişti. Bu açığımızı kapattık. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın yerinde oy kullanabildiği ikinci seçimimizdi. Son derece tarihi günler yaşıyoruz. 31 Mayıs itibarıyla yurtdışında yaşayan vatandaşların yerinde oy kullanma süresi bitti. Oylarını kullandılar. Son derece şenlikli, son derece bayram havasında, demokrasi şöleni çerisinde bu seçimler gerçekleşti."

 "Seçimlere katılım neredeyse iki katına çıktı"

Yurtdışında yaşayanların bulundukları ülkelerde  oy kullanma konusunda endişelerinin giderildiğini belirten Bülbül, "Acaba 'bir olumsuzluk olur mu' diye düşünenler oldu. Ancak hiçbir olumsuzluk olmadı. Gerekoy kullanılan ülkelerin yetkilileri gerek Türkiye'deki yetkililer buna şahit. Öncelikle yurtdışındaki vatandaşlarımızı tebrik etmeliyiz" diye konuştu.

Bir önceki seçime göre yurtdışında oy kullanma oranının arttığını dile getiren Bülbül, şunları söyledi:

"Daha önceki seçimlerde yüzde 18,9 katılım sağlanmış 530 bin kişi oy vermişti. Bu seçimlere katılım neredeyse iki katına çıktı. Verilere göre, 1 milyon 30 bin kişi yurtdışında oy kulandı. Ama pazara kadar gümrük kapılarında oy verme işlemi devam ettiği için bu rakam yüzde 40'a yaklaşacaktır. Yüzde 40 aslında çok başarılı bir sonuç, başarılı bir orandır. Biz bunu ikinci seçimimizde gerçekleştirdik. Dünya örneklerine baktığımızda yani Fransa'nın dışında yaşayan Fransızların oy kullanma oranlarına, Almanya'nın dışında yaşayan Almanlar'ın oy kullanma oranlarına baktığımızda onların da en yüksek oranı yüzde 40'tır. Biz daha ikinci seçimimizde onların oranlarına yetişmiş durumdayız. Bu bir anlamda reformdur."