YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Hepimiz, buradan Yüce Türk milletine gururla ve karalılıkla ifade ediyoruz ki Türkiye bir demokrasi ülkesidir. Üniversitelerimiz, milletinin değerlerine ve devletine bağlı kurumlardır." dedi.

Devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, Saraç'ın "acil toplantı" çağrısının ardından, millet iradesine ve demokrasiye yönelik düzenlenen darbe girişimini görüşmek üzere cübbeleriyle YÖK Konferans Salonu'nda bir araya geldi.

Toplantının başında, 15 Temmuz'da darbe girişiminde hayatlarını kaybeden bütün demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Toplantının yapıldığı salonun duvarına ise "Bütün akademik camiamız, milletin iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halinde." yazısının olduğu slayt yansıtıldı.

Saraç toplantıda yaptığı konuşmaya "15 Temmuz Cuma gecesi, yüce milletin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihine kapkara bir leke olarak geçecek bu menfur girişimi nefretle kınadığımızı, millet iradesine sahip çıktığımızı beyan etmek ve devletimize, demokrasi ilkelerine olan bağlılığımızı tüm gücümüzle yüksek sesle hep birlikte ifade etmek amacıyla buradayız." sözleriyle başladı.

"Başkomutanımız, devletimizin başı Sayın Cumhurbaşkanımızı buradan saygı ile selamlıyoruz." diyen Saraç, "Kendisinin gösterdiği yüksek irade, komuta ettiği güçler ve milletin vakur ve inanılmaz duruşu, şükürler olsun ki ülkemizi karanlık gecenin sabahına çıkardı." değerlendirmesini yaptı.

"Üniversitelerin, ülkelerinin zor günlerinde ayakta duran, parlamaya ve insan sorunlarına bilgelik ile yaklaşmaya devam eden güçlü kurumlar olduğuna" işaret eden Saraç, üniversitelerin aynı zamanda sağlam temellerin, kaygan bir zemin haline geldiği günlerde bile bilgeliğini koruyan ve yön veren kurumlar olduğunu vurguladı.

Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilinsin ki Türk akademik dünyası da aralıksız ve daha da disiplin ile ve her alanda daha da dikkatle çalışmaya devam edecektir. Milletimiz, Cumhuriyetimize ve demokrasimize olan inancını bir defa daha ortaya koymuş ve var gücüyle bu değerleri savunmuştur. Biz de hem marifet hem de fazilet sahibi olarak mezun ettiğimiz her evladımızın bu milletin istikbali ve ikbali için çalışacağına gönülden inanıyoruz.

Hepimiz, buradan Yüce Türk Milletine gururla ve karalılıkla ifade ediyoruz ki, Türkiye bir demokrasi ülkesidir. Üniversitelerimiz, milletinin değerlerine ve devletine bağlı kurumlardır. Yetiştirdiğimiz ve yetiştireceğimiz nesiller, milletin, ay yıldızlı bayrağının ve ülkenin bölünmez bütünlüğünün sahibidirler. Her bir gencimiz, alemleri içinde taşıyan bir değerdir ve bu güç onları zalimin değil mazlumun, anarşinin değil istikrarın, kanunsuzluğun değil hukukun ve kanunların yanında kılar."