ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından kamuoyuyla paylaşılan yerli otomobilin prototipleri ile ilgili eleştirilerin halkta karşılığı olmadığını belirten uzmanlar, Türkiye'den ekonomik anlamda istifade edenlerin tepkilerinin, halkın tepkisi gibi sunulduğu değerlendirmesinde bulundu.  

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Talha Özay Uluğ, yerli otomobil projesine yönelik eleştirilerin halkta bir karşılığı olmadığını belirterek, "Tepkiler genellikle belirli lobilerden geliyor" ifadesini kullandı. 

“Yerli otomobil, ithal arabalarla Türkiye'de tatlı para kazananları vuracak”

Yerli otomobil konusunda halkın beklentisinin çok yüksek olduğunu dile getiren Çukurova Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, yerli otomobilin, ithal arabalarla Türkiye'de tatlı para kazananları vuracağını dile getirerek, fiyat avantajı olursa yerli otomobil kısa sürede 100 binlerce satış yapabileceğini söyledi.

"Şahısların menfaati, milletin çıkarlarının önüne geçemez"

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakcı ise hiçbir teknolojik ürünün başlangıçta mükemmel olmadığına işaret ederek, yerli otomobil konusunda engeller ve zorluklarla karşılaşılabileceğini, bazı şahıs ve firmaların menfaatlerinin, ülke ve milletin çıkarlarının önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı. 

"Sabit fikirlerden kurtulamıyorlar"

Yerli otomobil projesini sosyolojik açıdan değerlendiren İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Esgin ise "ideolojik saplantılara" dikkati çekti. Esgin, "Bazıları farklı bilgi formlarına uzak, düşünme yetkinliklerini geliştirecek yeni bilgilere kapalı. Dolayısıyla bir konuda fikir üretirken ideolojilerini meşru hale getiren sabit fikirlerden kurtulamıyorlar" diye konuştu. 

"Teknolojik başarı siyasetle ilişkilendirilmemeli"

Yerli otomobile yönelik eleştirilerin "halkın tepkisi" olarak yansıtılmasının yanlışlığına vurgu yapan, Yeniden Sosyoloji Derneği (YESO-DER) İletişim Koordinatörü ve Sosyolog Korkmaz Sural da, “Teknolojik bir başarının, siyasi bir başarı veya başarısızlıkla ilişkilendirilmesi doğru değildir. Aklıselim bireylerin düşünmesi gereken ilk olgu ekonomi olmalıdır. Biz bu proje ile sanayi ve teknoloji alanında ne başarı elde edeceğiz. Toplum menfaatine bir başarı varsa buna saygı duymak gerekir” şeklinde konuştu.