İZMİR - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, otomobil üretiminde paradigma değişikliğinin yaşandığını, içten yanmalı motorların yerini batarya ve sensör teknolojisi ile nesnelerin internetine bıraktığını anlattı.

Türkiye'de sadece içten yanmalı motor üretilmediğini belirten Işık, şöyle konuştu:

"Oto yan sanayimiz güçlü ama mekanik aksamın otomobil maliyetindeki ağırlığı azalıyor. Eğer dönüşümü gerçekleştiremezsek otomotiv yan sanayi, her geçen yıl zorluk yaşayacak. Yerli otomobil ilk olarak Türkiye'nin markası olacak. İkincisi yerli otomotiv 10'dan fazla büyük alanda, teknoloji geliştirme platformu olacak. Üçüncüsü de bu sayede biz de özel sektörün de Ar-Ge'sini desteklemiş olacağız."

Projeyle ilgili yaygara koparanlara itibar edilmemesini isteyen Işık, şunları kaydetti:

"Projemiz iyi gidiyor. 22 Aralık'ta 4. prototipimiz hazır olacak. 2016 sonunda 30-40 araçlık filo üretmeyi planlıyoruz. Bu filoyla Türkiye'nin her iklim ve arazi şartında deneme yapacağız. 2018'in mayıs veya haziran ayında piyasaya çıkarmayı hedeflediğimiz aracın tanıtımını yapacağız. Asıl dizaynı o zaman göreceğiz. Şu an gördüğünüz prototipteki dizayn, nihai dizayn değil, hatta gerçek dizayn daha farklı, çok daha güzel. Dizayn ekibimiz çalışıyor. Hedefimiz 2019 sonuna kadar seri üretimi yapmak. Nerede üretileceğine 'babayiğit' karar verecek. Babayiğit İzmir'den çıkarsa İzmir'de üretilir. Babayiğitin tercihi, burada belirleyici olacak."