PEKİN/COX'S BAZAR - Türkiye'nin Myanmar'daki Büyükelçisi Murat Yavuz Ateş, Myanmar'daki resmi yayın organı "New Light of Myanmar"a göre Rakhine Budistleri ile Rohingya Müslümanları arasında çıkan olaylarda 67 ölü, 95 yaralı olduğunu, 2818 ev yandığını ve 18 ibadethanenin tahrip olduğunu belirtti.
Bölgede daha önce çıkan olaylarda birçok yanlış bilgilendirme olduğunu hatırlatan Ateş, kaç kişinin evlerini terk ederek kaçtığı konusunda da net bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, binlerce kişinin evsiz kaldığının tahmin edildiğini ifade etti.

Ateş, Arakan'da Kızılay yetkilileriyle birlikte bölgedeki kampları ziyaret edeceğini kaydetti.

Arakan'da yardım konusunda konuyla ilgili Myanmarlı Bakan ile bir araya geleceğini ifade eden Büyükelçi Ateş, "Bölgede hem Müslümanların hem de Budistlerin yaşadığı mülteci kamplarını ziyaret edeceğiz" dedi.
Ancak Ateş, olayların yaşandığı bölgeye değil, sığınmacıların yaşadığı kamplara gidecekleri bilgisini paylaştı. 

Bangladeş sınırına yeni sığınmacı akını
İHH Yönetim Kurulu üyesi ve Arakan Bölge Sorumlusu Sait Demir de Arakan eyaletindeki çatışmaların ardından Bangladeş sınırına doğru yeni bir göç dalgası başladığını, Müslümanların hızla çatışma bölgesini terk etmeye çalıştığını aktardı.

Bölgeden aldıkları haberlere göre ölü ve yaralı sayısının çok fazla sayıda olduğunun ve yeni bir insanlık dramının yaşandığını belirten Demir, "Pazar günü başlayan şiddet olaylarında Batılı kaynakların verdiği bilgiler, bine yakın Müslüman'ın katledildiği yönünde. Zulümden kaçmak için balıkçı tekneleriyle Bangladeş'e sığınmak isteyen Arakanlılar izin bekliyor. Ancak Bangladeş hükümeti buna izin vermiyor. Hatta çoğu teknenin yakıtı bitti bunların içindeki insanlar aç" diye konuştu. Demir, Myanmar hükümetinin halen gerekli tedbirleri almadığını ifade etti. 

Açız çığlığı
Bangladeş'in Myanmar sınırında Cox's Bazar'daki Kutupalang köyü yakınlarında derme çatma bir kamp alanında yaşayan binlerce Rohingya Müslümanı, Kurban Bayramı'nı oldukça zor şartlar altında geçiriyor. 

AA muhabiri, ziyaretçilerin ve gazetecilerin girmesine izin verilmeyen kampa gece yarısını bekleyerek girmeyi başarırken, kampta elektriğin olmaması nedeniyle sıkıntıların arttığı gözleniyor.

"Tecavüzden, zulümden ve ölümden kaçtıklarını" anlatan, fotoğraf karelerine girmekten ve adını vermekten kaçınan bir kadın sığınmacı, titreyen dudaklarıyla sadece "Açız" diyebiliyor. 

"Arakan'da Budist rahiplerce pek çok yakınının öldürüldüğünü" belirten Fatıma Hatun ise, Naf Nehri'ni tekneyle geçerek Bangladeş'e sığındıklarını ve 4 yıldır kampta yaşadığını anlatıyor. Fatma Hatun, "Kurban Bayramı'nı sevinçle karşılayamıyoruz" diyor ve daha fazla konuşmak istemiyor.

Bu arada, 21 Ekim'de Arakan eyaletinde yeniden patlak veren şiddet olayları, birgün bir şekilde vatanlarına dönebilme umudu taşıyan Rohingya Müslümanlarını iyice karamsarlığa sevk etmiş durumda.

Gönüllüler serbest bırakıldı

Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanlarının kaldığı kamplara kurban kesimi için girmek isterken gözaltına alınan Türk sivil yardım kuruluşu görevlileri serbest bırakıldı. 

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Arakan Bölge Sorumlusu Sait Demir, "Arkadaşlarımız serbest bırakıldı. Gönüllüler otellerine bırakıldıktan sonra kurban kesimiyle ilgili faaliyetlerini sürdürdü. Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasında Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberlerin etkisi büyük oldu. Bu haberler Türkiye'de ses getirdi'' diye konuştu.

Öte yandan, hayırseverlerden topladıkları bağışları Arakanlı Müslümanlara ulaştırmak için Bangladeş'te bulunan Cansuyu ekibi polis engeline rağmen kamplara girmeyi başardı.