ANKARA
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettiği ileri sürülen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Yüzbaşı Metin Yıldız ve 4 asker hakkında verilen kararı bozdu. 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde "görevi ihmal ve evrakta sahtecilik" suçundan dava açılmıştı.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince, Dink'in öldürülmesi olayında "görevi ihmal" suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ın 6'şar ay, astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Okan Şimşek ve uzman çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ile Veysal Şahin'in 4'er ay hapis cezasına çarptırılmasına, Astsubay Gazi Günay ile Uzman Çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar verilmişti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, sanıkların "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan da yargılanması gerektiğine hükmedildi.

"Görevi ihmal" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarına ilişkin yargılama görevinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devam edilmesi ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesi de bozma nedeni sayıldı.