ANKARA - Türkiye genelinde 8 ayda meydana gelen bin 660 orman yangınında 2 bin 339 hektarlık alan kül oldu.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki ormanlık alanın yüzde 60'ının yangınlara karşı riskli bölgede yer aldığını söyledi.

Orman yangınlarına 6 helikopter, 4 amfibik uçak, 24 su atar helikopter olmak üzere 34 hava aracı ve 2 bin 299 araç ve iş makinesi ile müdahale edildiğini anlatan Üzmez, yangınlarda 19 bin personelin görev yaptığını kaydetti. 

Avrupa'nın en başarılı ülkesi

İsmail Üzmez, orman yangını söndürmede Türkiye'nin Avrupa'da en başarılı ülke konumunda olduğunun altını çizerek, sadece Türkiye'deki yangınlara müdahale etmediklerini, komşu ülkelere de destek olduklarını vurguladı. Üzmez, KKTC, Suriye, Gürcistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Rusya, İsrail, Arnavutluk ve Libya'daki yangınlarda da ekiplerin görev yaptığını anlattı.

Yangınların yüzde 87'sinin nedeni insan kaynaklı

Orman Genel Müdürü Üzmez, orman yangınlarının çıkış sebepleri incelendiğinde son 10 yıllık ortalamalara göre yangınların yüzde 87'sinin insan kaynaklı olduğunu vurguladı. 

Sigara, anız, çöplük yangınları, piknik ateşi ve kasıt gibi nedenleri başlıca sebepler olarak sıralayan Üzmez, telafisi mümkün olmayan yangınlar için insanların daha dikkatli olmalarını ve zaman kaybetmeden "Alo 177" orman yangını ihbar hattını aramalarını istedi. 

2 bin 339 hektar alan kül oldu

Geçen yıl ülke genelinde meydana gelen 2 bin 149 orman yangınında 3 bin 117 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyleyen Üzmez, "Geçen yıl en büyük yangın Muğla Milas'ta meydana geldi ve bu yangında 543 hektarlık alan zarar gördü. Bu yıl ise 8 ayda meydana gelen bin 660 orman yangınında 2 bin 339 hektar alanımız yandı" diye konuştu.