YALOVA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimlerin iptal edildiği Yalova'da vatandaşlar, belediye başkanını belirlemek için yarın sandık başına gidecek.

Kentte 30 Mart'ta gerçekleştirilen belediye başkanlığı seçimini 1 oy farkla AK Parti adayı Yakup Koçal'ın kazandığı açıklanmıştı.

AK Parti ile CHP'nin Merkez İlçe Seçim Kuruluna yaptığı itirazların ardından 124 sandıkta geçersiz oylar yeniden sayılarak birleştirme tutanaklarında görülen hatalar düzeltilmişti. Bunun üzerine Koçal'dan 6 oy fazla aldığı duyurulan CHP adayı Vefa Salman, mazbatasını alarak göreve başlamıştı.

Kalan sandıklardaki geçersiz oyların da sayılması talebiyle İl Seçim Kuruluna yaptığı itiraz reddedilen AK Parti bu kez YSK'ya müracaat etmişti. YSK, AK Parti'nin, bazı kısıtlı kişilerin de oy kullandığı yönündeki itirazını haklı bularak belediye başkanlığı seçimini iptal etmişti.

Kentte oy kullanma işlemleri yarın saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'de sona erecek. Kayıtlı 75 bin 813 seçmenin bulunduğu kentte, 15 okul ve cezaevinde kurulacak 245 sandıkta oylarını kullanacak.

İl Seçim Kurulu, kısıtlıların yeniden oy kullanmaması için önlem aldığı ve sandık kurullarına bu kişilerin isimlerinin bildirildiği öğrenildi.

Adayların görüşleri

Koçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim kampanyasının son gününü yaşadıklarını söyledi.

Seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Koçal, şöyle konuştu:

"İnşallah Yalova için Türkiye için hayırlı bir netice çıkar. Hem Türkiye hem Yalova için önemli bir seçim olduğunu düşünüyorum. Seçimi kazanacağımıza inanıyoruz. Yalova'nın geleceğinin darmadağın olmaması gerektiğini halka söyledik. Yani bunun, hizmetle kavga arasında tercih yapılacak bir seçim olduğunu kampanyamızda vatandaşlara anlattık. Halkımızın bunu idrak ettiğini düşünüyorum. İnşallah Yalova için iyi olacak. Sayın Başbakanımıza buradan bir hediye verme arzusu içerisindeyiz. Gerçekleştireceğimizi de umuyorum."

Salman ise veteriner fakültesi mezunu olduğunu hatırlattı. Mevcut durumu anlatabilmek için bu dilden konuşacağını bildiren Salman, "At yarışlarından pek anlamam ama onların ifadesiyle atlar son düzlüğe çıktı. Geçen yarış, foto finişle belli olmuştu, öyle kazanmıştım. Bu sefer 3-4 boy öndeyim. Seçimi bugünden aldım" ifadesini kullandı.

MHP'nin adayı Adnan Kırtay da Yalova halkının arayış içinde olduğuna değinerek, "Yalova halkının rahatsız olduğu kavgaların içinde olmayacağız. MHP olarak bu çirkin oyunların içinde olmayacağız" diye konuştu.

Saadet Partisinin adayı Celal Korkmaz, 30 Mart'taki oylarını artıracaklarına inandıklarını belirtti. Seçimin hayırlı olmasını temenni eden Korkmaz, "Projelerin konuşulmadığı bir seçim süreci oldu. Yalova ikiye bölündü. Seçimin Yalova'ya huzur getireceğine inanmıyorum. İki adayın Yalova'yı bu hale getirmesinden memnun değilim. Biri kazanır, biri kaybeder ama seçimden sonra insanların birbirinin yüzüne bakması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

"Hak eden kazansın"

Seçmenlerden Zuhal Özdemir, oy kullanmaya muhakkak gideceğini anlattı. Sabah ilk görevinin, sandık başına gitmek olacağını vurgulayan Özdemir, "CHP'nin kazanmasını gönülden destekliyorum. Ben de iki aydır sürekli çalışma halindeyim. Seçim süreci stresli geçti" dedi.

Murat Uçkan ise 30 Mart'ta oy kullanmadığı bilgisini verdi. Bu kez de sandık başına gitmeyeceğini bildiren Uçkan, "Hiçbirini samimi bulmuyorum. Tuhaf bir şey. 1 oy farkla AKP'nin kazandığını duyduk. Sonra 6 oy farkla CHP’nin kazandığını öğrendik" görüşlerini iletti.

Ahmet Başça, oy kullanmaya gideceğini söyleyerek, "Cazip olan her zaman eskisidir. Yeniyi bilmiyoruz daha. Ne kadar iyi olsa da bilmiyoruz. AK Parti adayı deneyimli. Başbakanımız tarafından da destekleniyor" diye konuştu.

Yalova'da bugüne kadar hiç yaşanmayan bir seçim olacağını dile getiren Ertuğrul Aslan da şunları kaydetti:

"Bir oraya gitti, bir buraya geldi 30 Mart'ta. İkisi de Yalova'nın çocuğu. İkisi de sevilen çocuk. Hayırlı uğurlu olsun, hak eden kazansın. Hangisi seçilirse seçilsin Yalova'ya iyi şeyler yapacağına inanıyoruz. Yalova bir karar verecek. Bütün temennimiz, kimsenin birbirini karalamadan, Yalova'da en ufak bir tatsızlık olmadan bu işlerin bitmesi. İki taraf da iddialı. Daha önceki seçimden de belli oldu. Hak eden kazanır. Yalova halkı en iyisini seçmeye niyetlidir."