KOCAELİ

Kutlama etkinliklerin ikinci gününde Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı Poyraz Limanı'nda demirli bulunan savaş gemileri kapılarını halka açtı. Ziyaretçiler, TCG Salihreis ve TCG Gökova fırkateynleriyle İzmit Körfezi'nde seyahat etti.

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin TCG Salihreis Fırkateyni'ne binmesinin ardından gemiler limandan ayrıldı. Ziyaretçilere, sefer öncesinde gemiler hakkında bilgi verildi.

Gemilerin İzmit Körfezi'ne açılmasının ardından çeşitli eğitim faaliyetleri ve çeşitli tatbikatlar icra edildi. İlk olarak senaryo gereği, TCG Salihreis ve TCG Gökova fırkateynleri arasında "posta çantası" manevrası gerçekleştirildi. Birbirine yanaşan iki gemi arasında malzeme transferi yapıldı. İşlemin başarıyla sonuçlandırılmasının ardından iki gemide de denizcilik geleneklerine göre marş çalındı.

Daha sonra, helikopter yakıt istasyonunda çıkan yangına müdahale ve söndürülmesi tatbikatı yapıldı. Gemi radarları tarafından hedefin tespiti, helikopterin keşif ve gözetleme faaliyetinin ardından, dikkatsizlik sonucu denize düşen gemi personelinin kurtarılması tatbikatıyla etkinlikler sona erdi.

TCG Salihreis Fırkateyni Komutanı Deniz Kurmay Albay Levent Bingöl, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu fırkateyninin komutanı olmaktan gurur duyduğununu belirterek, fırkateynin maddi değerinin 500 milyon avro olduğunu ama manevi değerinin hiçbir parayla ölçülemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi.

Deniz Kuvvetlerinin düzenlenen etkinlikle şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlarla kucaklaştığını dile getiren Bingöl, Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümünü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nün kutlu olmasını diledi.