VAN - Van'da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 16 sanığın yargılandığı davanın gerekçeli kararında, terör örgütü KCK'ya, devlet organlarına paralel yapısı nedeniyle "Paralel Devlet Yapılanması" denilebileceği belirtildi. 

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, 15 sanığın 12 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırıldığı KCK davasının gerekçeli kararı hazırlandı.

Kararda, terör örgütü PKK ve KCK'nın organik bağlantı içinde olduğu, KCK'nın yapılanması bakımından PKK'nın amaç ve stratejisini benimsediği vurgulandı.

Kararda, "KCK'nın PKK ile organik bağlantısı, açıklanan amaç ve stratejisi, hiyerarşik yapısı, üye sayısı, sahip olduğu silahlı ve zorlayıcı gücü itibarıyla devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden cebren ayırmaya yönelik amaç suçu gerçekleştirmeye elverişli silahlı terör örgütü niteliğinde bulunmaktadır" ifadesine yer verildi.

"KCK, kanserli hücre misali"

Kararda, terör örgütü PKK'nın sözde yasama meclisince kabul edilen KCK anayasasında ülke, yurttaş ve devlet gibi unsurların eksik olduğu bildirildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"KCK, sistem olarak bir devlet yapılanması olmakla birlikte devlet olmaktan çok uzak, insan vücudundaki kanserli hücre misali, beyni tanımayan ve başına buyruk hareket eden ve devlet iddiasında bulunan bir sistemdir. Dolayısıyla sistemleri devlet sistemi olan, kendine ait ülkesi, kendine bağlı vatandaşı bulunmayan, kendine ait olmayan toprak üzerinde egemenlik kurmaya çalışan ve dolayısıyla devlet olmanın temel ögeleri eksik bu sisteme devlet içinde devlet veya kamuoyunun yakından bildiği bir tabir olan ve olayımıza denk düşen devlet organlarına paralel yapısı nedeniyle 'Paralel Devlet Yapılanması' demenin uygun olacağı kanaatine varılmıştır."

Kararda, sanıkların paralel yapılanma içinde faaliyet gösteren suçlular olduğu belirtilerek, "Gerçek bir devletin varlığı halinde faaliyetleri suç sayılamayacak olan sanıklar, devlete ait faaliyetleri siyasal parti çatısı altında yürütmeye çalışmışlar ve legaliteyi sağlamaya çalışmışlardır" görüşüne yer verildi.

Olay

Eski Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı'nın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli, Van Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 26 Kasım 2012'de gözaltına alınmış ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanmıştı.

Sanıklar hakkında Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmış ve 19. duruşmada sanıklardan İsmail Demir, Sait Kantarcıoğlu, Hüseyin Dağ ile Veysel Keser'e 12 yıl altışar ay, Naif Oğraş, Memet Naim Işık, Fevziye Şiran, Meral Güngör'e 11 yıl üçer ay, eski İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı'ya 10 yıl, Naci Erkol, Senar Elter, Adil Adıyaman, İbrahim