ANKARA - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, usulsüz dinlemelere yönelik Emniyet'teki "paralel yapı" iddialarına ilişkin 54 şüpheli hakkında iddianame düzenledi.

Memur Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Halil Maçkaya'nın hazırladığı iddianame, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede, şüphelilerden istihbarattan sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'e "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", emniyet mensubu 48 kişiye ise "suç örgütüne üye olma" suçlamaları yöneltildi.

Bu şüphelilerin tamamının "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" suçlarından da cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, TİB görevlileri Fikret Özdemir, Adem Altındağ ve Yaşar Yılmaz'da suç örgütüne üye olma" ve "görevi kötüye kullanmak" ile suçlandı.

Bu arada soruşturmanın 15 şüphelisi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Soruşturma

Cumhuriyet Savcısı Maçkaya'nın yürüttüğü soruşturmada 3'ü TİB, 51'i emniyet mensubu 54 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmişti.

Soruşturma, 2009-2013 yılları arasında Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünce yapılan önleme dinlemelerindeki usulsüzlükleri kapsıyor.