ANTALYA


UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun (UTMK) 2. Büyük Buluşması sona erdi.

UTMK Başkanı Öcal Oğuz, Belek'te bir otelde dün başlayan toplantının kapanışında, UNESCO'nun gönüllülük esasına dayandığını vurgulayarak, entelektüel birikimini paylaşan katılımcılara teşekkür etti. Bu buluşmalarla ortak bellek oluşturarak fayda sağlama, değer katma ve bunu paylaşarak barış içinde yaşamayı amaçladıklarını söyleyen Oğuz, 150 civarında bürokrat ve uzmanın iki gün boyurca UNESCO'ya önemli katkılarda bulunduğunu dile getirdi.

UNESCO'da sektörler ve kurumlar arası ilişki çerçevesinde sorunlar olduğuna işaret eden Oğuz, "Çalışmalarımızı üstün standartta ve küresel ölçekte yaparak sonuca gitmeyiz. Kültürel mirasa ilgi fazla ama biyolojik çeşitliliği sağlamak konusunda daha çok çalışılmalı. Ayrıca, görüşmelerde Türkiye'nin eğitim konusunda UNESCO içinde daha aktif olması tavsiye edildi" diye konuştu.

Oğuz, toplantının verimli geçtiğini vurgulayarak, "Bu iki günlük çalışmayla çok değerli bir bilgi birikiminin kolay elde edilmiş olduğunu düşünüyorum. Umarım kolay yoldan elde edilmiş olma bilgiyi değersizleştirmez" ifadesini kullandı.

Toplantının son bölümünde, eğitim, kültür, sosyal ve beşeri bilimler, bilgi ve iletişim ile doğa bilimleri sektör panellerinin moderatörlüğünü üstlenen Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Prof. Dr. Deniz Bayrakdar, Prof. Dr. Nizamettin Kazancı ve Doç. Dr. Adnan Boyacı değerlendirmelerde bulundu.

UNESCO uzmanları, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Anadolu Ajansı gibi kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin yer aldığı toplantıda, UTMK'nın kısa, orta ve uzun ve vadede neyin öncelemesi gerektiğine ilişkin katılımcıların görüşlerine başvuruldu.