SİNTRA

Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Lizbon'a 30 kilometre uzaklıktaki Sintra'ya karayoluyla geldi. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e ziyaretlerinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Sintra'nın merkezinde bulunan 8. yüzyılda Endülüs Emevileri tarafından inşa edilen yapı üzerine yükselen, Sintra Ulusal Sarayı'nı gezdi. 1800'lü yılların sonuna kadar kraliyet ailesi tarafından kullanılan saray, 1910 yılında cumhuriyetin ilanıyla ulusal anıt kategorisine alındı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1995 yılında giren sarayın, bazı bölümlerindeki süslemelerde Türk bayraklı gemiler de yer alıyor. Saray, odalarının duvarlarında bulunan çinilerle dikkati çekiyor.

Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, daha sonra Sintra'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan bir diğer yapısı Pena Sarayı'na geçti. Gül çiftini sarayı gezen Türk turistler, "Hoş geldiniz" diyerek ve alkışlayarak karşıladı. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül de el sallayarak turistleri selamladı. Sarayı gezen ve teraslardan birinde kent manzarasını izleyen Gül ve beraberindekiler, kafeterya haline getirilen bölümde bir süre dinlendi.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra karayoluyla Lizbon'a hareket etti.

1840 yılında kraliyet kilesinin yazlık ikametgahı olarak yaptırılan Pena Sarayı, Gotik, Mısır, Endülüs ve Rönesans mimarilerinden örnekleri aynı çatı altında toplamasıyla dikkati çekiyor. Portekiz'in yedi harikasından biri kabul edilen saray, müze olarak kullanılıyor.

Cavaco Silva ve eşi onuruna resepsiyon

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ve eşi Maria Cavaco Silva onuruna resepsiyon verdi.

Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı ve eşini, resepsiyonun verileceği Foz Sarayı'na gelişlerinde kapıda karşıladı.

Resepsiyon öncesinde Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu ses sanatçısı Dilek Türkan, konser verdi.

"Mazide Kalbimde Yaradır", "Üsküdar'a Giderkken" ve "Fikrimin İnce Gülü"nün de aralarında bulunduğu klasik Türk müziği eserlerinin seslendirildiği konserde Türkan'a, kemençede Derya Türkan, piyanoda Baki Duyarlar, kontrbasta Erdal Akyol ve kanunda İhsan Özer eşlik etti.

Başlangıcında görüntü alınmasının ardından basına kapalı süren konserden resepsiyona geçildi.

Resepsiyonda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanı sıra Gül'ün heyetinde yer alan milletvekilleri, bazı iş adamları ve basın mensupları da bulundu.