ANKARA - Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ettiği 42 kişiden 17'si hakkında, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Sezer Söylemez tarafından tutuklama kararı verilmişti.

Tutuklananların tamamını devlet memurları oluştururken bunlardan 6'sının öğretmen, birinin polis, birinin de kimya mühendisi olduğu belirtildi.

Nöbetçi hakimlik sorguları sonrasında tutuklanan zanlılar şunlar:

"Harun Kocaman, Hayrettin Tepe, Ahmet Onsekiz, Esma Uludağ, Mustafa Kılınç, Bünyamin Bülbül, Nevzat Bulan, Selma Yılmaz, Mehmet Ateş, Muammer Kurt, Gökhan Menteş, Fatih Atik, Figen Nuhoğlu, Dursun Şahin, Bilal İbrahim Feyzioğlu, Murat Eminoğlu ve İbrahim Filiz."

Serbest bırakılan 25 kişi hakkında da adli kontrol kapsamında yurtdışına çıkış yasağı ile her çarşamba ve pazar karakola imza verme kararı alındı.

Polis Kocaman'ın beyanları

Tutuklanan polis memuru Harun Kocaman, KPSS sorularının dağıtıldığı ileri sürülen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinde bilgisayar imajlarını almıştı.

Kocaman, hakimlikteki sorgusunda, olay tarihinde Bilişim Suçları Büro Amirliğinde görev yaptığını, dernekteki 3 bilgisayarın imajını aldığını ve KOM Daire Başkanlığına teslim ettiğini kaydetti.

Bunlardan birinin imajının açılmadığından savcı talimatıyla dernekte tekrar imaj aldığını savunan Kocaman, "Aldığım imajları yetkililere teslim ettim ama kime teslim ettiğimi hatırlamıyorum. Bu soruşturmaya dahil edilmem hard diskin kaybolmasından kaynaklanmaktadır. Soruşturma dosyasında yer alan Emniyet Amiri Öner Güven'i tam hatırlayamadım ama benim çalıştığım birim dışında bir birimin amiri olarak biliyorum" ifadesini kullandı.

Diğer zanlılar da sorgularında, soruları sınav öncesinde edindikleri suçlamalarını reddederek, sınav için çalıştıklarını anlattı.

"Fetullah Gülen suç örgütü"

Şüphelilere, emniyette, "Fetullah Gülen suç örgütüne üye misiniz, Fetullah Gülen örgütünden herhangi bir talimat aldınız mı, evlere gittiniz mi" sorularının yöneltildiği belirtildi

Şüphelilerin avukatları, müvekillerinin, hakimlikteki savunmalarında, kendilerine emniyette yöneltilen soruları da dile getirdiklerini anlattı.