ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, "Türk hükümetinin, Kızılay vasıtasıyla sağladığı insani yardımlar uluslararası standartların üzerinde ve biz, Türk hükümetinin liderliğini ve insani yardımlarını takdir ediyoruz" dedi.
Toner, günlük basın toplantısında sorulan, "Suriye'den gelen mültecilerle ilgili olarak ABD'nin Türkiye'ye yardım önerip önermediği" konusuna yazılı yanıt verdi.
ABD'nin bölgedeki uluslararası ve sivil insani yardım partnerleri yoluyla Suriye halkına destek için yaklaşık 25 milyon dolar insani yardım sağladığını belirten Toner, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) bu fonlardan 8.5 milyon dolar ulaştığını kaydetti.
Toner, 15 Nisan 2012 itibariyle, Türkiye'de, geçen sonbaharda Van'da yaşanan deprem ve Suriye'den gelenlerin durumlarına yanıt verilebilmesi için UNHCR'nin 34 bin battaniye, 10 bin yatak ve 5 bin 100 aile çadırı sağladığını bildirdi.
Bunun yanında, UNHCR'nin kamplara düzenli girişinin bulunduğunu ifade eden Toner, Türk hükümetinin de UNHCR'yi, kamp düzenleri, ülkeye gönüllü olarak geri dönüşler ve kayıt işlemleri de dahil olmak üzere koruma konularında teknik yardım sağlaması için davet ettiğini hatırlattı.
Toner, "Türk hükümetinin, Kızılay vasıtasıyla sağladığı insani yardımlar uluslararası standartların üzerinde ve Türk hükümetinin liderliğini ve insani yardımlara yaklaşımını takdir ediyoruz" dedi.