İSTANBUL

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından bu yıl beşincisi "İslam Dünyasında Yükselen Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" temasıyla düzenlenen İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı, İHH İnsani Yardım Vakfı evsahipliğinde İstanbul'da başladı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, İİT Genel Sekreteri olarak görevinin son günlerini yaşayan Ekmeleddin İhsanoğlu'na İİT içinde önemli reformlara liderlik yapması dolayısıyla teşekkür ederek, İİT'nin sivil toplum kuruluşlarıyla daha yakın işbirliği içinde çalışması için atılan adımları takdirle karşıladıklarını dile getirdi.

Cevdet Yılmaz, ekonomisi güçlenen Türkiye'nin dünyada da daha fazla ağırlık kazanmaya başladığına işaret ederek, geçen sene dünyaya yaptıkları kalkınma yardımlarının 2,5 milyar dolara ulaştığını, sadece insani yardımların 1 milyar doları bulduğunu ve bu rakamla Türkiye'nin insani yardım yapan devletler arasında 4. sıraya yükseldiğini ifade etti.

Türkiye'nin ve İslam ülkelerinin yaptığı yardımların bereketinin daha fazla olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkelerin yardımlarının büyük bir kısmı yüksek maaşlara, danışmanlık ücretlerine gidiyor, çeşitli kanallarla tekrar yardım verdiği söylenen ülkeye geri gidiyor. Ama Türkiye'nin verdiği yardımlar sahaya güçlü bir şekilde yansıyor, parasal tutarının çok ötesinde bir etki oluşturuyor. Çünkü işin içine gönül katılıyor, fedakarlık giriyor. Gittiğimiz ülkeye samimi bir şekilde destek verme çabasının sonuçlarını görüyoruz.

Yurt içinde olduğu gibi yurtdışındaki insani yardımlarda devlet, özel sektör ve sivil toplum elele vermedikçe başarı elde etmek mümkün değil. Türkiye'nin resmi yardımlarının etkili olmasında da bu birlikteliğin önemi var. Türkiye, son yıllarda Afrika kıtası başta olmak üzere birçok bölgede büyükelçilikler açtı. Bunun yanında TİKA ofisler kurdu veya proje bazlı çalışmalar başlattı. Oralara ticaret müşavirlerimizi yolladık. Birçok ülkeye THY ile seferler başlattık. Bu kanallarla özel sektör o ülkelere gitti. Özel sektör, oralarda istihdam oluşturan, o ülkelerin yoksullukla mücadelesine, ekonomik gelişmesine katkıda bulunan projeler yürüttü. Herkesin kazanacağı bir anlayışla bunları yaptık."