NEW YORK

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Örgütüne bölgesel ev sahipliği yapması, New York'ta atılan imzalarla resmen hayata geçti.

BM bünyesinde kurulan ''Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi'nin (UN Women) bölge ofisi, bugün New York'ta atılan imzalarla İstanbul'daki faaliyetine başlamaya hazır hale geldi.
BM Kadın Örgütünün İstanbul Bölgesel Ofisi, Türkiye adınaBM Daimi Temsilci Halit Çevik ile BM adına ise BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Örgütünün İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka'nın New York'taki  BM Daimi Temsilciğinde gerçekleştirilen imza töreniyle resmiyet kazandı.
İmza töreninde konuşan BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çevik, İstanbul'da açılacak yeniBM ofisiyle, Türkiye ile BM Kadın Örgütü arasındaki işbirliğinde yeni bir dönem başlayacağını söyledi.
Büyükelçi Çevik,  BM Kadın Örgütünün kuruluşundan bu yana, önemli siyasi, sosyal ve finansal zorluklarla birlikte, kadına karşı şiddetle mücadelede, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi, siyasete katılımının artırılmasının yanı sıra ekonomik olarak da güçlendirilmesi olanaklarının sağlanmasında ilham verici bir liderlik rolü oynadığını ifade etti.
Çevik ayrıca, Türkiye'ninBM Nüfus Fonunun (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Ofisi, BM Kalkınma Programının (UNDP) Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölge merkezi, Dünya Tarım Örgütünün (FAO) Alt-bölge ofisi ve BM Sanayi Kalkınma Örgütünün (UNIDO) Bölgesel İşbirliği Merkezi'ne de ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
BM Kadın Örgütünün İcra Direktörü Mlambo-Ngcuka ise New York'taki imza töreninin örgütün yeni bölgesel mimarisinin bir parçası olarak alınan örgütün İstanbul'da ofis kurma kararının son adımı olduğunu ve daha da önemlisinin Türk Devleti ileBM Kadın Örgütü arasındaki işbirliğini başlatıyor olması olduğunu kaydetti. Mlambo-Ngcuka ayrıca,  BM Kadın Örgütünün, İstanbul'da,BM Kalkınma Programı (UNDP) ve BM Nüfus Örgütü ile (UNFPA) anahtar kardeş kuruluş olarak bulunacağını kaydetti.
Türkiye Hükümeti adına Büyükelçi Çevik'e teşekkür eden Mlambo-Ngcuka, desteğin kendileri için çok hayati olduğunu bildirdi.

İstanbul resmen bir BM örgütü daha kazandı

BM'nin kadın konusundaki bölgesel çalışmalarına liderlik ve bu çalışmaları koordine edecek İstanbul'daki bölge ofisi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplumsal cinsiyet bakış açısının tüm plan ve programlara yerleştirilmesine yönelik taahhütlerin ülke düzeyinde somut eyleme dönüşmesini sağlayacak.
 İstanbul'daki BM'nin bölgesel ofisinin hizmet alanında, Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'ndeki tüm ülkelerle Türkiye'nin ülkelerarası kadın politikasının oluşturulmasında da etkinliğini ve gücünü artırması bekleniyor.
BM'nin İstanbul'daki ofisiyle ilgili karar, 2012 yılında BM Kadın Örgütünün Yönetim Kurulu tarafından örgütün yeni bölgesel mimarisinin bir parçası olarak alınmıştı.