ŞANLIURFA 

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde yaklaşık 29 bin kişinin misafir edildiği Süleyman Şah Konaklama Tesislerindeki Suriyeliler, Uluslararası Af Örgütünün Türkiye ile ilgili raporunun gerçekleri yansıtmadığını, aksine Türkiye'de kendi ülkelerinden daha özgür bir şekilde yaşadıklarını dile getirdi.

Suriyeli Ahmet Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde kaldığını ve kendilerinin talebi olmadığı sürece kamptan çıkarılmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

Kamplarda herhangi bir baskı yapılmadığını, isteyenlerin dilediği zaman kamptan çıkabildiğini anlatan Hıdır, şöyle konuştu:

"Bizler, Türkiye'de kamplarda çok iyi şartlarda yaşıyoruz. Kimse, bize 'Kamptan çıkamazsınız veya çıkarsanız sizi ülkenize göndeririz' diye bir şey kesinlikle söylemedi. Uluslararası örgütler, Türkiye'deki kampları sorgulayacağına bizim burada olmamıza neden olan Suriye'deki insan hakları ihlallerini incelesinler. Cezaevlerinde yapılan işkenceleri araştırsınlar. Rusya, DAEŞ ve Esed'in sivil insanları infaz ettiklerini, bombaladıklarını araştırsınlar ve bunlara çözüm bulsunlar."

"Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz"

Sığınmacılardan Abdurrezzak Abdo ise çadır kentte çok iyi misafir edildiklerini ve herhangi bir şekilde baskıya maruz kalmadıklarını söyledi.

Türk insanlarının kendilerine çok iyi davrandığını ve sorunlarının çözümünde yardımcı olduklarını dile getiren Abdo, "Biz Türkiye'nin sağladığı imkanlar sayesinde hür bir şekilde yaşıyoruz ve kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve Türk halkına bize gösterdikleri yakın ilgi ve alaka için çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Burada kendimizi güvende ve rahat hissediyoruz"

Sibel Ahmet de kampta yaşayanların, erkek veya kadın fark etmeksizin yönetime bildirerek dışarı çıkabildiğini veya kendisine ait bir ev tutarak ayrılmasında herhangi bir engel bulunmadığını aktardı. Ahmet, Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda iddia edildiği gibi kampların tutuklama merkezleri olmadığını, tam tersine burada ülkelerinden daha özgür bir şekilde yaşadıklarını vurguladı,