ANTALYA
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin, "Türkiye gerçekten organizasyon ve içerik anlamında standardı yükseltti. Çok daha kapsayıcı bir çerçeve oluştu" dedi.

Yılmaz, Antalya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin son derece başarılı geçen bir zirveye ev sahipliği yaptığını söyledi.

Liderler Zirvesinin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde de dünyanın bugün tartıştığı bütün önemli konularla ilgili tespitler yapıldığını ve güçlü bir işbirliği mesajının gönderildiğini anlatan Yılmaz, Türkiye'nin dönem başkanlığında "kapsayıcılık", "uygulama" ve "yatırımlar" olmak üzere üç kavramın öne çıktığını kaydetti. 

Yılmaz, zirve boyunca bütün dünyayı ilgilendiren konuları ele aldıklarını ifade ederek, sadece G20 ülkelerinin değil, G20 üyesi olmayan ülkelerin de gündeme dahil edildiğini belirtti.

Diğer taraftan bildirgede, kadın ve gençlerle ilgili çok önemli somut içerikler bulunduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Herkesi kapsayan bir büyümenin altı çizildi. Örneğin gençlerle ilgili yüzde 15 işsizliği azaltmaya yönelik bir hedef dünya geneli için ortaya konmuş oldu. Bu son derece sevindirici. Diğer taraftan uygulama açısından Antalya Eylem Planı ilan edildi. Bildirgenin bir eki olarak, somut eylemler, bir takvim içinde bunlar ortaya konmuş oldu. Artık G20'de alınan kararların izlenmesi ve hesap sorulması mümkün hale gelmiş oldu. Bu da Türkiye dönem başkanlığının önemli bir katkısı. Buna hesap verebilirlik raporu diyoruz. O rapor da ilk defa bizim dönem başkanlığımızda çıkmış oldu."

 Yatırımlarla ilgili de çok önemli içeriklerin söz konusu olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kamu-özel modelinden tutun, varlığa dayalı veya İslami finans dediğimiz alternatif yöntemler, yatırım ortamını iyileştirmeye dönük politikalar, bütün bunlar bu bildirgelerde, eylem planlarında ortaya konmuş oldu" dedi.

G20'nin daha çok ekonomiyle ilgili bir platform, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini ifade eden bir topluluk olduğunu anımsatan Yılmaz, "Dünya siyasetinde en ağırlıklı ülkeler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bütün üyeleri G20'nin de üyesi, dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden bir topluluk. Dolayısıyla bu liderler bir araya gelmişken, dünyadaki siyasi gelişmelere kayıtsız kalmaları beklenemezdi" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin dönem başkanlığınca, mülteci ve terör meselesinin de gündeme konulduğunu hatırlatan Yılmaz, Paris'teki olayla birlikte aslında bu gündemin daha güncel hale geldiğini söyledi.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, terör konusunda ilk defa müstakil bir bildirge yayınlandığına dikkati çeken Yılmaz, "Sadece Paris'e değil, Ankara'da yaşanan acı hadiselere de referans yapan, uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden, ülkeleri daha etkili bir şekilde terörle mücadeleye davet eden çok önemli bir müstakil bildirge de bu vesileyle benimsendi ve yayımlandı" diye konuştu.

Yılmaz, G20 zirvesinin öncekilerden ne yönde farklı olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Farkı, standartları yükseltmiş oldu. Türkiye gerçekten organizasyon ve içerik anlamında standardı yükseltti. Çok daha kapsayıcı bir çerçeve oluştu. Gelişmekte olan dünyanın sesi çok daha güçlü bir şekilde yansıtıldı. Diğer taraftan konu bazından iklim değişikliğinden siber güvenliğe, Sahra Altı Afrika'daki insanların enerjiye erişimine kadar çok geniş yelpazede konular gündeme taşınmış oldu. İçerik itibarıyla da çok kapsayıcı bir zirve gerçekleşti. Diğer yandan bu siyasi konular ve bunların ekonomiye yansımaları çok daha etkili bir şekilde ele alınmış oldu."

"Bütün dünyanın gözü Türkiye'deydi"

Zirvenin, Türkiye'nin tanıtımı açısından da büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Yılmaz, bütün liderlerin Türkiye'den çok mutlu şekilde ayrıldığını söyledi. Yılmaz, liderlerin ayrıca Türkiye'deki organizasyon ve içerikten çok etkilenmiş bir şekilde ülkelerine döndüklerini ifade etti.

Yılmaz, zirveyi binlerce basın mensubunun takip ettiğini anımsatarak, "Bütün dünyanın gözü Türkiye'de oldu. Dolayısıyla Türkiye'nin tanıtımı açısından da son derece başarılı bir zirve geride kalmış oldu" dedi.