BRÜKSEL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'yle dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, "Türkiye için farklı güvenlik tedbirleri alıyoruz. Awacs'ların gözlem uçuşları, İspanyol Patriot bataryaları, Doğu Akdeniz’de NATO gemileri ve İtalyan füze savunma sistemleri bu önlemlerin bir parçası." dedi.

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahı girişinde, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

NATO Varşova zirvesine birkaç hafta kaldığını anımsatan Stoltenberg, "Ülkelerimiz doğudan ve güneyden eşi benzeri görülmemiş güvenlik zorlukları yaşıyor. Varşova zirvesinde her yönden tehdide karşı caydırıcılığımızı ve savunmamızı artıracak arttıracak kararlar alınacak." diye konuştu.

Stoltenberg, "Dönüşümlü olarak 4 güçlü, çok uluslu müfrezenin Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’ya konuşlandırılmasında anlaşılacak." ifadesini kullandı.

NATO kuvvetlerinin Avrupa’da hareket hızını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılacağını söyleyen Stoltenberg, siber savunma mekanizmalarının kuvvetlendirileceğini kaydetti.

Stoltenberg, İtalya’nın Türkiye’ye füze savunma sistemi kurmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bu, NATO’nun tüm müttefiklerle dayanışma gösterdiğini ortaya koyuyor. NATO, Türkiye’de şimdiden pek çok güvenlik tedbiri almaya başladı." diye konuştu.

Türkiye’nin güney sınırında istikrarsızlık ve şiddetle komşu olduğunu anımsatan Stoltenberg, "Bu nedenle,Türkiye için farklı güvenlik tedbirleri alıyoruz. Awacs'ların gözlem uçuşları, İspanyol Patriot bataryaları, Doğu Akdeniz’de NATO gemileri ve İtalyan füze savunma sistemleri bu önlemlerin bir parçası. Bu, NATO’nun Türkiye’yle olan dayanışmasını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

NATO üyesi ülkelerin uzun yıllar sonra 2015 yılında savunma harcamalarını artırdığını anımsatan Stoltenberg, 2016’da da bu artışın devam etmesini beklediğini belirtti.

Müttefiklerin daha fazla savunma harcaması yapması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, "Savunma harcamalarımız, yüzleştiğimiz zorluklara uygun bir seviyede olmalıdır." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, bugün AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Finlandiya ile İsveçli yetkililerle görüşeceğini ve işbirliğini arttırmak için yapılması gerekenleri değerlendirileceklerini söyledi.

Görüşmeler çerçevesinde NATO Ukrayna Komisyonu’nun toplanacağını hatırlatan Stoltenberg, bölgedeki son gelişmeleri ele alacaklarını kaydetti.