ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, hiçbir dost devletin, hiçbir komşu devletin düşmanı ya da hasmı değildir. Yapılan iş, sadece kendi savunmamızı gerçekleştirmektir. Bu çerçevede baktığımızda bunun böyle bir düşmanca provokasyon benzeri ifadelerle değerlendirilmesinin konuyu gerçekten saptırmak olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı'nın ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda Suriye hava sahasından girerek Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi konusunun da ele alındığı belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Bu konu net bir konudur. İki tane uçak, kimliği tespit edilemeyen iki uçak, Türk hava sahasına girmiştir. Beş dakika süreyle 10’a yakın kez ikaz edilmiştir. İlk ihlali yapan uçağın terk etmesinden sonra, ikinci uçak bu ihlale devam etmiştir. Bu devam etmesinin neticesinde TSK’nın Hava Kuvvetleri F-16 pilotlarımız tarafından gerekli angajman kuralları çerçevesinde, bu ihlale ateşle karşılık verilmiştir ve uçak düşmüştür. Şimdi bununla ilgili tartışmalar görüldüğü gibi başta Rusya, 'biz uçağın hava sahasını ihlal etmediğini düşünüyoruz. Bunu açıklayabiliriz' dediler ama Türkiye'nin müttefiki olan çeşitli NATO müttefikleri, kendi radar kayıtlarını, kendi bilgilerini değerlendirdiler. Bu bilgilerin, Türkiye'nin verdiği bilgilerle örtüştüğü gözüküyor. Bu çerçevede bakıldığında Türkiye’nin yaptığı işin, Rusya'ya karşı bir husumet ya da düşmanca tavır gibi algılanmasına dönük haberlerin hepsi gerçek dışıdır."

"Rusya bizim için düşman ülke değildir"

"Türkiye açık ve net biçimde daha önceden ilan ettiği angajman kuralları çerçevesinde kendi hava sahasını korumuştur" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Egemen ve hür her devletin yapması gerekeni yapmıştır. Bu son derece tabiidir. Bilindiği gibi daha önce de F-4 uçağımızın düşürülmesinden sonra, Türkiye angajman kurallarını ilan etmişti. Bu angajman kuralları, 3-4 Ekim tarihlerinde Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinden sonra güncellendi. Bu güncellenmesinin neticesi olarak bunun neleri içerdiği, hangi kurulları içerdiği, ne tür ilkelere sahip olduğu bütün taraflara iletildi."

Çelik, "Kuşkusuz Rusya bizim için düşman ülke değildir, hasım bir ülke değildir. Olan biten angajman kurallarının yerini getirilmesinden, kendi hava sahamızı korumaktan ibarettir" diye konuştu.

"Türkmenlerin yanındayız"

"Türkmenlerin vurulmasının Türkiye açısından asla kabul edilemeyecek bir olay olduğunu" vurgulayan Çelik, "Türkiye’nin, Türkmenler konusundaki tavrı nettir. Türkiye ve Türkmenler, ayrılmaz birer parçadır. İlişkimiz organik bir ilişkidir ve kendi canımızın parçasıdır oradaki Türkmenler" dedi.

Ömer Çelik, şöyle konuştu:

"Her şekilde Türkmenlerin yanındayız. Yani 'anlamlı ve nitelikli bir destek veriyoruz' dedim. Anlamlı ve nitelikli destekten kastım, maddi manevi güvenliklerini sağlayacak, güvenliklerini güçlendirecek, Türkmenlerin varlığına dönük her türlü tehdit karşısında direnmelerini, kendi bölgelerine bu son Türkmendağı'na yapılan saldırı gibi gereken şekilde karşı koyacakları bir takım imkanlarla donatılmaları da buna dahildir. Şunun herkes tarafından bilinmesi gerekir, hiçbir şekilde tek tek, madde madde saymaya gerek yok Türkiye maddi ve manevi olarak soyut ve somut imkanlarla Türkmenlerin yanındadır."

Çelik, "Hiç kimse yanlış bir algıya kapılmasın. Türkmenler, bize yakın, bize uzak şeklinde değerlendirilecek değil bizim bizatihi parçamız olan unsurlardır. Bu çerçevede de hükümetimizin girişimleri devam etmektedir" ifadelerini kullandı.