ANKARA -  Ulusal Afet Yönetimi Müdürlüğüne bağlı 9 bölge ve 24 yerel afet yönetim merkezi aracılığıyla sorumluluklarını yerine getiren Türk Kızılayının, bu yıl ülke genelinde küçük ve orta çapta 114 afet ve acil durumda ihtiyaç sahiplerinin yanında olduğunu anlatan Akar, ayrıca bu yıl geçmişten gelen ve yeni başlayanlarla toplam 11 ülkeye insani yardım operasyonu gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sıfır noktasında da kamplarda da Suriyelilerin yanında

Akar, ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yönelik insani yardım çalışmalarının kapsamının, "sınırın sıfır noktasından yardım teslimi" çalışmalarıyla genişletildiğini dile getirdi.

Türkiye'deki 10 ilde bulunan barınma merkezlerinde 203 bin 766 Suriyeli'ye hizmet verildiğine işaret eden Akar, Karkamış, Kilis, Yayladağı, Reyhanlı Bükülmez, Ceylanpınar, Altınözü Suruç, Cilvegözü ve Akçakale sınır kapılarında, sıfır noktasından insani yardım malzemesi teslimi yapıldığını bildirdi.

Akar, BM Dünya Gıda Programı ve Türk Kızılayınca imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde, kamplarda kalan 113 bin 707 Suriye vatandaşına "Kızılay Gıda Kartı" dağıtıldığını kaydetti.

Filipinler'de 14 bin aileye gıda yardımı

Akar, Filipinler'de yaşanan tayfun nedeniyle Türkiye'den 424 çadır, 5 bin 125 battaniye ve 550 mutfak setinin hava yoluyla bölgeye sevk edildiğini söyledi.

Tayfundan etkilenen 14 bin aileye yerelden temin edilerek gıda yardımı yapılmasının planlandığını ifade eden Akar, bu çerçevede Mayorga, La Paz ve Julita'da 12 bin ailelik yardım malzemesinin doğrudan dağıtıldığını, diğer ailelere verilecek yardımların da Filipin Kızılhaçına teslim edildiğini belirtti.

Somali'ye 4,7 milyon ekmek

Akar, Somali'deki kuraklık ve açlık sonrası başlatılan insani yardım çalışması kapsamında, bölgeye 10 hava ve 7 deniz yolu sevkıyatıyla 34 bin ton insani yardım malzemesinin ulaştırıldığını bildirdi.

Başkent Mogadişu'nun Cezire bölgesinde 2 bin 484 çadır kurulurken, bu barınma hizmetinden toplam 31 bin 661 kişinin yararlandığını anlatan Akar, mobil fırında pişirilen yaklaşık 4,7 milyon ekmek ile Türk Kızılayı mutfağından yaklaşık 3,5 milyon kişilik sıcak yemeğin ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını kaydetti.

Somali'de bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 900 bin kişiye ulaşıldığını vurgulayan Akar, ülkede çöp toplama ve badana, soğuk hava deposu, Kızılay stadyumu, beton santrali gibi projelerin hayata geçirildiğini, Endüstri Meslek Lisesi ve yurt binası projelerinin çalışmalarının sürdürüldüğünü dile getirdi.

Myanmar-Bangladeş'te 540 bin kişiye yardım

Arakan'da Müslüman ve Budistler arasındaki çatışmalar sonrasında yapılan yardımların Myanmar ve Bangladeş'te oluşturulan ekipler aracılığıyla iki ayaklı yürütüldüğünü anlatan Akar, Myanmar'da bu yıl Türkiye ve yerelden temin edilen gıda, hijyen ve temizlik malzemelerinden oluşan yardımların 298 bin 460 ihtiyaç sahibine teslim edildiğini belirtti.

Türk Kızılayının Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanları da yalnız bırakmadığına işaret eden Akar, burada, 2013'te gıda paketi ve kurban eti dağıtımı, 40 su kuyusu, tekstil fabrikasının çökmesi sonucu hayatını kaybeden 382 kişinin ailelerine nakdi yardım projeleriyle 233 bin 627 ihtiyaç sahibine ulaşıldığını kaydetti.

Akar, Myanmar-Bangladeş operasyonu kapsamında bugüne kadar yaklaşık 540 bin kişiye yardım götürüldüğünü ifade etti.

Pakistan'a 125 ton kuru gıda

Pakistan'da 80 bin nüfusluk Haripur Afgan Mülteci Kampı'ndaki ihtiyaç sahiplerine bin 666 gıda kolisi teslim edildiğini bildiren Akar, Pakistan Başbakanlık Sekreteryasının talebi üzerine de Balochistan'ın Chaghi yerleşim merkezindeki sel mağdurlarına aynı sayıda gıda kolisi gönderildiğini söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, eylülde yaşanan deprem nedeniyle mağdur olanlara ise 125 ton kuru gıda yardımı yapıldığını belirtti.

Gazze'ye su şebekesinden hastaneye kadar destek

İslam Kalkınma Bankası ve Türk Kızılayı Gazze Delegasyonu arasında, Gazze Şeridi Deralbalah şehrindeki Şuhada Al-Aksa Hastanesinin teknik ve diğer donanımının tedarikine ilişkin projenin imzalandığını anımsatan Akar, şöyle devam etti:

"Gazze Belediyesine bağışlanmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesince hibe edilen yol süpürme aracı, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfınca hibe edilen 4 çöp toplama kamyonu ile Keçiören Belediyesince hibe edilen çöp toplama aracı Gazze'ye ulaştırıldı. Su şebekesinin yenilendiği ve bin 700'den fazla çiftçinin tarım projelerinden yararlandığı göz önüne alındığında, operasyonla yaklaşık 412 bin ihtiyaç sahibine yardım eli uzatıldı."

Karadağ, Moritanya, Senegal ve Nijer'e destek

Akar, Türk Kızılayının Karadağ'a gıda yardımı projesi çerçevesinde, öz kaynaklarıyla satın aldığı 2 bin 100 gıda kolisinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını, toplamda ise 11 bin kişiye yardım götürüldüğünü bildirdi.

Batı Afrika insani yardım operasyonuyla da bölgede artan gıda güvensizliği göz önünde bulundurularak Moritanya ve Senegal'e 2 bin ton şeker sevkıyatı yapıldığını anlatan Akar, Nijer'e ise 2 bin 750 ton şeker ve 2 bin 950 ton un yardımının yıl sonu itibarıyla tamamlanmasının planlandığını ifade etti.