İSTANBUL - 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenleyecek kentin açıklanacağı Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te Türk heyetinin sunumundan sonra basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son iki yıldır İstanbul'un olimpiyatları alması için çok iyi hazırlandıklarını belirtti.

Babacan, İstanbul'un oyunlara ev sahipliği yapmak için mükemmel bir konumda olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Hükümetimizin taahhütleri, finansal altyapımız, şimdiye kadar kabul ettiğimiz yasalar bizim bu oyunları İstanbul'da başarılı bir şekilde gerçekleştirmemize katkıda bulunacak.  İstanbul'un farklı medeniyetlerin buluştuğu bir şehir. İstanbul, dünyada farklı ülkelerden en fazla ziyarete uğrayan 6. şehir konumunda. İstanbul canlılık, gençlik, saygı demek. Bunlar aynı zamanda olimpiyatın da değerleridir. Başbakanımız, Spor Bakanımız, Ekonomi Bakanımız, Maliye Bakanımız, genç sporcularımız burada olmaktan dolayı çok heyecanlılar."

"2020 geldiğinde Türk halkının desteğini göreceksiniz"

Ali Babacan, olimpiyata halkların desteği için yapılan anketlerin çok şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini dile getirerek, "Anketlerde İstanbul, halkın en yoğun şekilde desteklediği şehir. Bu destek yüzde 94. 2020 geldiğinde Türk halkının desteğini görmüş olacaksınız" ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisinin her geçen gün daha da geliştiğinin altını çizen Babacan, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Türkiye'yi başka bir ülke ile kıyaslamaya gerek yok. Biz sadece son 10 yıllık ekonomik performansımızdan bahsettik. Özellikle de refah yapımızdaki inanılmaz değişiklikten bahsettik. Türkiye sadece kişi başına geliri artırmakla kalmıyor, bu geliri yurttaşları arasında daha adil dağıtıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)  üyeleri arasında gelir adaletsizliğinin en hızla düzeldiği ülkelerden birisi. Bence kendimizle gurur duymaya hakkımız var."

Süremizi son saniyesine kadar kullandık

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da basın toplantısında yaptığı açıklamada sunum sonrasında içtenlikle ve açık bir şekilde gelen soruların, aynı içtenlikle cevaplandığını belirtte.

Kılıç, "Herkes, düşündüğü konuları ve tereddütleri varsa, bunları açık yüreklilikle sordu. Başta Başbakanımız olmak üzere, Türk heyetinin cevapları da aynı içtenlikteydi. Süremizi son saniyesine kadar iyi bir şekilde kullandık ve süre ihlali yapmadık. Soru-cevap bölümünde de iyi sorular geldi ve bunlara da güzel cevaplar verdik. İstanbul, özellikle ulaşım ve master planları konusunda zaten çok açık proses ortaya koydu" diye konuştu.

"2016 Olimpiyatları'nda Türkiye'yi salondaki genç atletler temsil edecek"

Bakan Suat Kılıç, sunum sırasında salonda yer alan yaklaşık 50 kişilik genç sporcuların Türkiye'nin genç yüzü olduğuna değinerek, "2016 Olimpiyatları'nda Türkiye'yi salondaki genç atletler temsil edecek. Umarım ki onlar İstanbul'daki 2020 Olimpiyatları'nda da yer alacaklar. O umutla bizimle birlikteler" şeklinde konuştu.

Ankara'da hükümetin, İstanbul'da da Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım yatırımları konusunda çok sıkı bir şekilde çalıştığını anlatan Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Başbakanımızın lideriğindeki hükümetimizin tüm üyelerine yürekten teşekkür ediyorum. Hükümetimizin tüm bakanları, kendi alanlarında sürece tam destek verdiler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ulaşım yatırımlarında, hükümetimizle tam bir uyum içinde yatırımların öncüsü oldu. Bu yatırımları Ankara'da hükümet desteği, İstanbul'da belediyemizin hiperaktif çalışmalarıyla yürütüyoruz. Uğur Erdener ve Hasan Arat'la bu ekibin tüm unsurları samimi bir çalışma ortaya koydu. Beşinci kez aday olan İstanbul, ilk kez bu kadar büyük bir heyecanla sonucu bekliyor olacak."