DİYARBAKIR / VAN

Çözüm Süreci ile turizm sektörünün parlayan yıldızı haline gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, son günlerde artan terör olaylarından büyük zarar gördü.

Bölgede sağlanan huzur ile oluşan yoğun ziyaretçi talebi karşısında büyük gelişme gösteren turizm, terör örgütü PKK'nın yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemleriyle sekteye uğradı.

Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman ve Van olmak üzere bölge genelinde üç ay öncesine kadar güven ortamı sayesinde yaşanan turizm hareketliliği, şiddet olayları nedeniyle sona erdi.

Yıllarca saklı kalmış doğal güzelliklerin turizme açıldığı bölge, terör saldırılarıyla gündeme gelince, ziyaretçiler de rotasını değiştirdi. Bölgedeki birçok mesire alanı ise "özel güvenlik bölgesi" ilan edilerek ziyarete kapatıldı.

Ayda yaklaşık 200 bin, yılda ise 2 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terör saldırıları nedeniyle turistler Kurban Bayramı için yaptığı rezervasyonları da bir bir iptal etti.

Doluluk oranı yüzde 5'in altına inen otellerdeki yataklar, Kurban Bayramı'nda boş kalacak. Turistlerin gelmemesi nedeniyle günlük cirolarında çok büyük düşüş olan lokanta, kafe, hediyelik eşya satıcıları başta olmak üzere bölgedeki binlerce esnaf Çözüm Süreci'ndeki turizm hareketliliğinin yeniden yaşanmasını bekliyor.

 "Bütün rezervasyonlar iptal oldu"

Dedeman Diyarbakır Oteli Genel Müdürü Mustafa Eryılmaz, AA muhabirine, terör olaylarının başlamasının ardından konuk sayısında büyük azalma olduğunu söyledi.

Geçen yıl bu dönem çok sayıda turisti ağırladıkları otellerinde doluluk oranının bu dönem yüzde 5 civarında olduğunu kaydeden Eryılmaz, şöyle konuştu:

"Terörden dolayı son 3 ayda çok büyük darbe aldık. Otelimiz maalesef son 3 aydır dibe vurdu. Bu bayramda 98 odamızdan 5'i bile dolmayacak. Rezervasyonlar son 3 aydır sürekli iptal ediliyor. Yıl sonuna kadar mevcut bütün rezervasyonlar iptal oldu. Maalesef yeni talepler de gelmiyor. Diğer otellerin de bizden farkı yok."

"Böyle devam ederse otel çalışanları işsiz kalacak"

Turistik Otel Genel Müdürü Aziz Ilıksu, terör olaylarının ardından otelde konaklayanların sayısında büyük düşüş yaşandığını söyledi.

Bu nedenle sıkıntı yaşayan otel işletmecilerinin zor günler yaşadığını aktaran Ilıksu, şöyle devam etti:

"Geçen yıl bu dönemlerde bölgedeki otellerin doluluk oranı yüzde 90'ın üzerindeydi. Terör saldırıları nedeniyle bu oran yüzde 10'un altına indi. Sonbahar dönemi bölgede en yoğun dönem olmasına rağmen konaklayacak ziyaretçi yok. Zarar eden oteller personel çıkarmak zorunda kaldı. Böyle devam ederse otel çalışanları işsiz kalacak."

Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM -DER) Başkanı Kenan Aksu, geçen yıl bu dönemde kentteki otellerde yer bulunamazken, bu yıl konaklayacak turist bulunamadığını belirtti.

"Bütün oteller boş"

Mardin'de Artuklu Kervansaray Oteli Genel Müdürü Aytaç Salatan ise 800 yıl önce kervansaray olarak yapılan konağı otele dönüştürerek turizme kazandırdıklarını ancak son yaşanan olayların sadece Mardin'i değil tüm bölgeyi ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyledi.

Salatan, Mardin'deki otellerin tamamına yakının boş olduğuna dikkati çekerek, "Turizm sezonu olmasına rağmen bütün oteller boş" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa

İnanç ve kültür turizminin en önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle bu yılki turist sayısının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 gerilediği bildirildi.

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Kamil Türkmen, terör olayları nedeniyle bölgedeki turist sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını ve konaklama yerlerinin boş kaldığını söyledi.

Öte yandan Gaziantep'te de otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 20 azaldığı belirtildi.

Adıyaman'da ise otellerdeki doluluk oranlarının yaklaşık yüzde 50 azaldığı öğrenildi.

Van, belirlediği hedeflerin gerisinde kaldı 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör olaylarının turizme büyük zarar verdiğini söyledi.

Takva, 2015 yılında, yüzde 85'i İran'dan gelen olmak üzere, 1 milyon kişilik turizm potansiyeline erişebilmeyi beklediklerini ancak bu hedefe ulaşamadıklarını belirterek, 2015 ilk altı ayında, kente sadece 500 bin turistin giriş yaptığını, bu nedenle belirledikleri hedeften geri kaldıklarını aktardı.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde faaliyet gösteren turizm acenteleri ile otel işletmecileri, bölgede turizmin tamamen durma noktasına geldiğini belirterek, sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Hakkari'de dağcılık faaliyetlerinde bulunan Selam Bor da kentte doğa turizminin durma noktasına geldiğini söyledi.